sobota 15. června 2013

The Cake Eaters... film, který pohnul mým srdcem.


The Cake Eaters. Film, o kterém už jsem dlouho chtěla napsat, ale zatím jsem k tomu nenašla odvahu. Až teď, když jsem začala se soutěží Do you know this movie. Rozhodla jsem se, že i když si výherce o nic neřekne, přeci jen něco udělám. A to to, že napíšu o filmu, ze kterého byly animace, podle kterých jste měli hádat. Nebude to úplně recenze, znám se, rozepíšu se hodně o tom, jak jsem se já cítila, když jsem tenhle film viděla. Když jsem ho viděla poprvé.
Po shlédnutí tohohle filmu už nikdo nemůže říct, že Kristen neumí hrát.
Ani ti největší "hateři" a pokud to říkají, tak už je to zkrátka jen z nenávisti. Ne proto, že si to doopravdy myslí. Protože tenhle film je rozhodně jedním z nejlepších v herecké kariéře Kristen, prozatím. Za roli, kterou zde sehrála, by si podle mého názoru zasloužila Oscara, ale bohužel je ten snímek velmi malý... nebo jak to říct. Kristen až naTwilight nikdy moc nehrála ve velkých, hodně zpropagovaných snímcích. Tohle je malé drama, ve kterém se rozhodla hrát, ale s velkým příběhem, který mě velmi zasáhl. A teď už bych přešla k filmu jako takovému. Upozorňuji předem, že tento článek obsahuje informace, které se přímo týkají děje, tudíž spoilery, takže kdo to neviděl a nemá spoilery rád, neměl by číst dál. Nebo by měl alespoň přeskočit tu část, která se týká děje. A taky upozorňuju, že anglickou verzi tohohle článku napíšu taky. Ale pravděpodobně až po té, co bude v DYKTM tenhle film jako poznávačka znovu :D


Jméno: The Cake Eaters
Žánr: Drama, především asi drama. Trochu romance.
Režie: Mary Stuart Masterson
Scénář: Jayce Bartok
Hrají: Elizabeth Ashley, Kristen Stewart, Jayce Bartok, Bruce Dern, Aaron Stanford a další.

Film The Cake Eaters je snímek vyprávějící o osudech staršího muže a dvou jeho dospělých synů. Hlavní příběh film se točí kolem mladšího bratra, který se jmenuje Dwight Kimbrough, ale nechává si říkat Beagle. Kromě konfliktu mezi oběma bratry kvůli smrti jejich matky, se v Beaglově životě zjeví Georgia. Georgia Kaminski. Právě tuhle dívku hrála Kristen. Není to obyčejná dívka. Vím, že se tohle často říká, ale u Georgii je to skutečně pravda. Je totiž nemocná. Trpí chorobou, která se jmenuje Friedreichova ataxie. Je to onemocněním, které zasahuje do nervového systému člověka. Příznaky se začínají projevovat v dětství a časem se zhoršují. Příčinou je porucha koordinace, postupně nemoc zasahuje do schopnosti pohybu, nejvíce zasahuje dolní končetiny, později může způsobit poruchy řeči, ještě později to může vést k dalším onemocněním, především onemocnění srdce. Selhání srdce také bývá často příčinou smrti. Na tuto nemoc zatím nebyl nalezen lék, který by ji dokázal zcela vyléčit. Nikterak ale nezasahuje inteligenci, tudíž si lidé plně uvědomují svůj stav, svět kolem sebe, jako zdraví lidé. A právě touto chorobou trpí Georgia. Beagl ji náhodou potká na trhu, na který jdou s otcem prodávat věci po jeho matce a kde Georgia a její babička prodávají její fotky, které dělá její matka, aby tak upozornila veřejnost na zmiňovanou chorobu a zároveň potřebují peníze, jak na léčbu tak i snad na přispění na výzkum léčby, ale to už si přesně nepamatuju.

Právě tahle dějová linie na člověka zapůsobí nejvíc.
Příběh, týkající se Beaglova bratra, který usiluje o získání srdce jeho bývalé dívky po té, co se po několika letech vrátí zpět do města, a i příběh jejich otce, který ještě za života jejich matky udržoval vztah s Georginou babičkou, jsou zde spíše doplňující, ne tak důležité, ačkoliv spolu všechny vzájemně souvisí.

Beagle: Are you gonna get better?
Georgia: No, this is pretty much as good as it's gonna get until my heart gives out. I don't know when that's going to be.

Film vám odzačátku nijak nelže. Georgia ví, že umře, a i divácí ví, že je jen otázkou času a ona skutečně zemře. Když jsem slyšela tenhle jejich rozhovor, úplně mě z toho bolelo srdce. Jak smířeně Georgia pokrčila rameny a odpověděla na otázku, jestli jí bude líp: Ne, je to tak dobré, jak to jen může být, dokud se mi nezastaví srdce. Nevím, kdy to bude.
Georgia ale nechce ztrácet čas. Rozhodne se, že před tím, než zemře, chce přijít o panenství. Vím, že to zní jako jednoduchý námět, ale ve skutečnosti je to mnohem hlubší, když se nad tím člověk zamyslí. Do cesty se jí připlete právě Beagle. A ten se tomu zezačátku nebrání, líbí se mu, i přes její nemoc, má o ní starost a nesnaží se příliš odolávat jejím tendencím po něm vyjíždět, když to řeknu takhle natvrdo. Nejprve si ho pozve k sobě domů pod záminkou, že potřebuje, aby jí někdo pomohl s psaním úkolů, protože ona už není schopná moc dobře psát, aby ho jeho matka vůbec pustila do domu. Její matce se moc nelíbí, kam to směřuje. Georgia chce ve svém životě změnu. Nechá si ostříhat své dlouhé vlasy, a rozhodne se jít s Beaglem na opravdové rande. Rande, které by v jejích představách mělo skončit splněním jejího přání. Což tedy nakonec i skončí, řekněme si tu narovinu. Možná se to může zdát jako povrchní příběh, ale není ani náhodou. Je to snímek plný bolesti, plný emocí... je to ten druh filmu, ze kterého vás bolí srdce. Doslova. Alespoň mě teda bolelo. Stalo se mi to zatím jen u tří filmů. U La Strada od Federica Felliniho, u filmu Jagten - Hon, který jsem viděla před pár měsíci. A právě u snímku The Cake Eaters. Je to film, který věrně ukazuje lidem nejen problematiku mezilidských vztahů, ale zároveň problematiku choroby, kterou Georgia trpí. A Kristen byla úžasná.
Naprosto úžasná. Člověk by skoro řekl, že je skutečně nemocná.
Režisérka při natáčení tohoto filmu spolupracovala s dvěma sestramy, které touto chorobou trpí.
Jedna z nich po shlédnutí filmu řekla, že na začátku filmu si myslela, že Kristen tu chorobu opravdu má, tak věrně byla Kristen schopna se s touhle rolí poprat. Není to nic jednoduchého a mě v tomhle filmu opravdu uchvátila. Po shlédnutí tohohle filmu jsem si najednou mohla být jistá, co odpovím, když se mě někdo zeptá, kdo je má oblíbená herečka.
Kristen Jaymes Stewart.
Právě ona.

Kromě vztahu Georgii a její rodiny, kromě odhalování její choroby a vztahu s Beaglem, se ve filmu dozvídáme i o Beaglovo bratrovi, který odjel z města, opustil svou přítelkyni a nepřijel dokonce ani na pohřeb své matky, což mu Beagle není schopný odpustit. Stejně tak oba bratři tuší, že jejich otec byl v době matčiny nemoci nevěrný a měl vztah s Georginou babičkou, což také v rodině vytváří neshody. V závěru filmu musím říct, že jsem brečela jako malá holka, protože sice film nekončí Georginou smrtí nebo něco takového, končí relativně šťastně, pozitivně... ale když se nad tím člověk zamyslí a uvědomí si, že možná ne za měsíc, možná ani ne za rok, ale ne za moc dlouha Georgia zemře... to je to, co mě v závěru zasáhlo natolik, že jsem o tom filmu nebyla schopná přestat přemýšlet několik dní... co dní, několik týdnů.
Kromě otázky života a smrti, jsem si pokládala ještě jednu otázku.
Je dcera kadeřnice dcerou jejího aktuálního partnera nebo Beaglova bratra, kterého si jen tak pro zajímavost zahrál scénárista celého snímku, Jayce Bartok. Já vím, že je to asi blbost, ale musím říct, že mě to napadlo :D to jen tak na závěr něco odlehčenějšího. Každopádně je tohle film, který vychvaluji, kde můžu. Který budu doporučovat každému, kdo se na něj zeptám. Díky kterému budu vždycky obdivovat Kristen, jaká je úžasná herečka a budu to do všech neustále hustit. Je to film, který si zaslouží být viděn. Film, který si budete pamatovat. Film, který ve vás něco dokáže zanechat.
Alespoň tak to vidím já, Angelique Tussaud, mluvím vážně a myslím to upřímně. Od svého boladého srdce.
Tenhle film bude už napořád patřit do seznamu mých oblíbených.


Celkové hodnocení: 10/10

4 komentáře:

  1. Proč jsem na tebe nenarazila dřív?!    Myslím, že moje recenze by byla podobná, rozhodně by se nesla ve stejném duchu, protože TCE je film s velkým F. Hrozně mě těší, že nejsem jediná, koho právě tenhle film utvrdil v tom, že Kristen umí hrát, jak jsi sama zmínila, za svůj výkon by měla získat Oscara a to bez nadsázky. Pamatuju si, že i její mamka v nějakém rozhovoru uvedla, že je tohle její nejoblíbenější Kristenin film, což taky o něčem vypovídá
    Jsem celkem fanda do filmů a to nemám přímo vyhraněný žánr, na který bych se dívala, takže za sebou mám dost filmů, kde je "kostra" příběhu stejná, ale žádný z nich mě tak nedostal. Těžko říct, čím to je, možná právě proto, že Kristen působila tak věrohodně, každopádně s tebou souhlasím, hodnocení 10/10 bez kompromisu! A hehe, vyštrachala jsi Robův blog! Ona je to trošku bokovka, dřív jsem dělala na blogu o všech hercích Twilight, takže to bylo mnohem náročnější, ale nejvíc jsem se věnovala těm dvěma, a když jsem zjistila, že s ním žádný pořádný český blog není, rozhodnutí bylo celkem jasné Navíc na něj nejsem sama, což je někdy příjemná změna

    OdpovědětVymazat
  2. Som rada, že už angína povolila, hádam sa to čoskoro zlepší ešte viac :) Čo sa tyka tohto filmu, chcem si ho pozrieť už dlhšiu dobu. No a tvoja recenzia mi to ešte len potvrdila. Tie Kristenine staršie filmy sú naozaj špičkové. Čo to kecám, všetky Krisine filmy sú skvelé Inak, ten nápad s tými animáciami je naozaj skvelý. Ako som už písala predtým, naozaj sa mi páči tvoj štýl blogovania, si vo všetkom originálna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle film jsem viděla asi před rokem a něco. Ze začátku mě moc nebavil ten příběh o Beaglovi, tak jsem si to posunula na tu část, kde se objevila Kristen a vlastně z filmu jsem viděla většinou jen scény s Kristen, takže jsem spíše sledovala její dějovou linii. I na mě tady Kristenin výkon hodně zapůsobil a taky si myslím, že by za něj měla dostat Oscara nebo nějakou prestižní cenu. To, jak tu závažnou nemoc dokázala zahrát bylo prostě fantastické a kdybych ji neznala, tak bych taky řekla, že trpí tou nemocí. Na závěr bych si dovolila říct, že se mi tu na Kristen hrozně moc líbily ty dlouhé rovné vlasy :) ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě jsi myslela Now is Good, že? Viděla jsem ho nedávno a konec jsem naprosto drasticky prořvala Mám Dakotu ráda, takže sleduju i její tvorbu, sice okrajově, ale tenhle film se moc povedl - stejně tak knižní předloha Jestli se ti knížka líbila, doporučuju přečíst si Hvězdy nám nepřály, je to přepychová záležitost Trošku mě děsí ta podobnost - taky nedokážu blog o Twilight smazat, vždycky se podívám zpátky, vzpomenu si nad hodiny, co jsem trávila nad překlady a zapřísahávám se, že nic takovýho smazat nemůžu Jednou to bude určitě hezká vzpomínka

    OdpovědětVymazat