pondělí 27. ledna 2014

The Wolf of Wall Street... přišla jsem, viděla jsem... a jednou stačilo.

Jednou za čas mě chytne taková mánie, že bych furt psala kecací články. Tenhle jsem napsala ve stejnej den, jako ten o Třetí hvězdě, ale bylo mi blbý ho zveřejňovat hned :D Víte, že chodím do kina docela dost často. Jsem filmový maniak. Chodím do kina, stahuju filmy, koukám na ně, kde se dá, sleduju, co je nového, každý den jdu na IMDB, abych zjistila, jestli není nějaký nový trailer. A jednou za čas se stane, že jdu do kina na něco, co mi doporučí hrozně moc lidí a všichni říkají, jak je to skvělý film, a že to rozhodně musím vidět. A tak na to jdu. A potom jsem zklamaná. Nestává se mi to moc často. Přestože chodím skoro na všechno, tak si filmy, na které jdu, pečlivě vybírám... a když jdu na nějakou blbost, většinou vím už předem, že to bude blbost, ale hraje v tom někdo, koho prostě chci vidět. O Vlkovi z Wall Street jsem toho slyšela hodně. A prakticky jenom chválu. A tak jsme šli, já, máma i táta, všichni jsme to chtěli vidět a nevěděla jsem o nikom jiném, kdo by šel. Rozhodně mi nevadí chodit do kina s našima, nepatřím k těm lidem, kterým to připadá trapné :D No... už od začátku jsem tak nějak tušila, že jsem možná neudělala dobře.

Ta nedlouhá chvíle, ve které se ve filmu objevil Matthew McConaughey byla nakonec skoro jediná věc, kterou jsem si užila. Ale to trošku předbíhám. Začala bych od začátku. A nebo možná odprostředka? A nebo já nevím, od čeho, začnu od toho, co mě první napadne.

Tím prvním, co mi proletí hlavou v souvislosti s tímhle filmem je Zlatý Glóbus a Oscarová nominace pro Leonarda DiCapria. A ano. Naprosto souhlasím s tím, že Leo byl úžasný a dokonalý a jeho výkon v tomhle filmu byl skutečně skvělý a hodný obou těch ocenění, ačkoliv si nejsem jistá, jestli mu Oscara náhodou nevezme již zmiňovaný Matthew McConaughey z Klubu poslední naděje, který kvůli této roli shodil 22 kilo a podle všeho se Leovi svým výkonem vyrovnal, ačkoliv nemůžu soudit, Klub poslední naděje jsem zatím ještě neviděla, ale doufám, že to brzy napravím. Co se ale týče filmu jako takového... dojem z něj, je dosti rozporuplný. Vztah po týdnu od shlédnutí se stále více a více přibližuje k negativnímu.
A opět přecházím do částí, ve kterých by se mohly objevit nějaké spoilery, ačkoliv s tím moc nepočítám, ale dál jen na vlastní nebezpečí no...


First of all.
Ten film vypráví příběh o mladíkovi, který chtěl být milionářem, který chtěl pracovat na burze a nakonec vybudoval vlastní firmu na Wall Street, vydělal si různými podvody spoustu peněz, je vyšetřován FBI, ale věří si natolik, že se nehodlá své společnosti vzát, což se mu také může stát osudným. Začíná jako mladík, který ještě ani nesložil makléřské zkoušky a postupem času ho práce na burze a peníze... zkrátka ničí, řekněme si to na rovinu. Možná, že je ten film skutečně velmi realistický a člověk by měl přihlížet k tomu, že se to neodehrává v přítomnosti, ale před x lety. Ukazuje nám to, jak se dá za pouhé 4 minuty vydělat několik milionů dolarů a ano... nejspíš to takhle v burzovním odvětví skutečně chodilo... ale ten film měl na můj vkus až příliš... spousty věcí, které na filmech nemám ráda. A k těm se dostanu.


Zezačátku jsem se celkem bavila. Ale rychle jsem zjistila, že to nebude film pro mě.
I přes velké množství dobrých hlášek a vtipných situací... jsem si ten film nedokázala správně užít... protože mi to zkrátka nesedlo. Zaprvé, je to film z prostředí americké burzy... ne, že bych o burze vůbec nic nevěděla, ale není toho mnoho. Zadruhé... ten film má (podle mého skromného názoru dost zbytečně) 180 minut. To znamená tři dlouhé hodiny. Nikdy v životě jsem nebyla na tak dlouhém filmu v kině, dokonce ani Hobit není tak dlouhý. Zatřetí, bylo tam na můj vkus až příliš sprostých slov. Nejsem pruďas, nemám problém poslat někoho do prdele, ale když tam každou chvíli někdo řve a součástí toho, co řve, je obměna slova "fuck" ve všech různých podobách, není to zrovna... moje věc. Začtvrté... až příliš nahých těl. Nemám problém s nahotou ve filmech, ale co je moc, je moc. Nepotřebuju chodit na filmy, ve kterejch každých 10-15 minut někdo s někym... ehm... něco má, nebudu sprostá :D A to nemyslím jen manželské/nemanželské/milenecké svazky, ale mám na mysli i prostitutky a striptérky a tak podobně. Možná, že se ozvalo moje feministické já, nevím. Další věc... přišlo mi, že je to přehnané. Možná, že nebylo, možná tak skutečně žili, ale přišlo mi to vážně hodně přitažené za vlasy. Zároveň jsem se moc nevyžívala ani v pohledu, že neustále jen chlastat, šukat, brát drogy a obírat lidi, je naprosto normální a naprosto v pořádku.

A to i přes to, že scéna s naprosto sjetym Leonardem DiCapriem byla naprosto dokonalá, nepřekonatelná a málem jsem u ní umřela smíchy, už jen za tu si zaslouží toho Oscara, protože to bylo vážně super :D Ale i přes množství vtipných situací, celkově se mi ten film zkrátka moc nelíbil. Ještě si představte okamžik, kdy tam někdo opět s někým... má sex nebo je tam 15 nahejch striptérek a vedle vás sedí vaši rodiče. To už poněkud trapné bylo :D Příběh sám o sobě zní zajímavě. To, jak vás může bohatství zničit, to je velké téma i dnes, a zobrazit fakt, že burza byla a je svým způsobem závislost, stejně jako ten kokain nebo jiné drogy, ale zpracování mi připadalo, zaprvé... přííííšerně dlouhýýýýý, nedalo se to vydržet, fakt ne. Proč? PROČ?! Vůbec by nevadilo, kdyby vystřihli některé scény a myslím, že kdyby to udělali, tak by to filmu vyloženě prospělo a možná bych z něj neměla tak hrozně rozporuplný pocit. A zadruhé mi přišel fakt sprostej. Jakože až nevhodně a přehnaně sprostej, moc křiku, moc sprostých slov, moc sexu a moc ukázek toho, že ženská pro chlapi znamená jen kus masa a věc, kterou můžou zneužít... Abych to nějak shrnula...

Film měl světlé chvilky. Příběh a podstatu bych hodnotila kladně. Lea ještě kladněji. Bohužel měl ale z mého pohledu víc záporů, než kladů. Nebyla jsem holt ta správná cílová skupina... Tenhle film mi vážně nesedl a moc nechápu, co na něm všichni vidí tak úžasného. Možná, že jsem prostě jen moc uťáplá... možná. Jsem ráda, že jsem ho viděla, ale jednou mi to stačilo a rozhodně se nezapíše do řad filmů, na které bych ráda vzpomínala. Leovi to pořád moc přeju a myslím, že si to vážně zaslouží, ale upřímně vám tenhle film nemůžu doporučit. Neřekla jsem prakticky nic, jen to, co jsem po shlédnutí tohohle filmu cítila, ani příběh jsem moc nerozpatlávala, takže jsem vás spíš asi odradila, ale myslím, že si na to musí každý udělat svůj názor. Tohle je můj názor, ten mi nikdo nevezme, takhle to cítím já, ale jestliže fakt chcete tenhle film vidět, tak jděte... a třeba se vám to bude líbit a budete mi schopní říct, proč se vám to tolik líbilo. Ale tenhle film zkrátka nebyl podle mého gusta... Možná to je i trochu tím, jak mi to všichni vychvalovali... možná kvůli tomu jsem byla zklamaná ještě o něco víc.

Celkové hodnocení:
5 z 10
Za Matthewa, za Lea, za skvělej zvuk a kameru a za tu scénu na schodech.
- Angie.

4 komentáře:

  1. Totálně mě rozesmál ten nadpis.. A pak jsem si řekla.. no sakra! Konečně! Zatím jenom furt poslouchám, jak to bylo dokonalý a úžasný .. Já na tom teda nebyla ale po přečtení recenzí jsem si řekla, že s tím ani spěchat nebudu...

    OdpovědětVymazat
  2. Co mi takhle říkali ostatní, tak si to všichni chválí, tak nevím no :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Vlka z Wall Street jsem měla nedávno v plánu se podívat, ale pak jsem si řekla, že do toho nepůjdu. Navíc myslím, že by to asi dopadlo stejně jako u tebe. Nemám moc ráda, když je film plný drog, chlastu, sexy a ženských, které tady fakt představují jen kus masa a nic víc... Plus nemám prostě ráda Lea - jediný film s ním, který se mi fakt líbil byl Muž se železnou maskou :) Jinak ho ale nemůžu vystát (jsem hold divná no ). Na Klub poslední naděje se rozhodně podívej. Já ten film viděla v sobotu a fakt se moc povedl - výkon Matthewa byl naprosto skvělý a tak doufám, že Oscara získá on :) I Jared Leto v tom filmu byl senzační. Sice bych chtěla, aby letos Oscara získal Bradley Cooper, protože jeho postava v American Hustle byla jednoduše "the best" , ale Jared si tu cenu taky moc zaslouží :) A ještě je dobrej film August: Osage County s Meryl Streep a Julii Roberts :)

    OdpovědětVymazat
  4. ja osobne jsem to nevidela, ale podle kamose je to pekna kravina, tak uvidim. jinak s tebou souhlasim, sprosta slova a nahota mi ve filmech nevadi, ale s mirou

    OdpovědětVymazat