úterý 17. září 2013

MWIHSTTTTS 0.1: Welcome to the Rileys

MWIHSTTTTS... vyčerpávající.
Co to vlastně znamená?
Movies which I have seen thanks to The Twilight Saga.
"I'm nobody's little girl. It's too late for that shit."
Welcome to the Rileys, nebo v českém překladu "Svět podle Mallory", je film, který byl natočen v roce 2010. Příběh se točí kolem osudu tří lidí. Dougha, kterého ztvárnil nedávno zesnulý herec James Gandolfini, Lois, kterou si zahrála herečka Melissa Leo, výherkyně Oscara za roli ve filmu The Fighter, a Mallory, v jejíž roli se představila má (a doufám i vaše) milovaná, tehdy 18-letá herečka, Kristen Stewart. Welcome to the Rileys je taky zároveň první film, který jsem si vybrala pro recenzi do rubriky MWIHSTTTTS, tedy patří do kategorie filmů, které jsem viděla díky tomu, že jsem jednoho dne šla s kamarádkama do kina na něco, o čem jsem věděla totální kulový, a zamilovala se do toho. Díky Stmívání.
Tenhle film se drží v žebříčku mých nejoblíbenějších filmů už poměrně dlouho. A myslím, že tam ještě nějaký ten pátek pobude. Je to film, který pro mě znamená skutečně hodně. Je to totiž jedno z prvních nezávislých dramat, jaké jsem měla to štěstí vidět. A to právě díky Twilight Sáze a díky tomu, že jsem si zamilovala Kristen Stewart. Tento článek není jen recenzí, je plná mých subjektivních pocitů a dojmů a jak to tak bývá, je také plná spoilerů, takže kdo tento film neviděl a nechce vědět detaily, ať nečte dál. Ačkoliv myslím, že jich zase tolik neprozradím.


Děj se odehrává předevsím v městě New Orleans v Lousianě. Vše začíná tím, že se seznamujeme s hlavním hrdinou. Jeho jméno je Dough Riley a žije se svou ženou Lois na typickém americkém předměstí, na předměstí Indianapolis. Jsou svoji už téměř třicet let, přesto ani jeden z nich není šťastný. Před lety totiž ztratili dceru, Emily. Zahynula při autonehodě. Lois tuto událost nebyla schopna překonat a od její smrti je zavřena ve svém domě, ze kterého nikdy nevychází. Je poměrně logické, že v takovéto situaci není šťastný ani Dough. Když odjede na konferenci do New Orleans, po té, co zjistí, že jeho milenka Vivien zemřela na infarkt, jeho život nabere nový směr. Zezačátku si můžete myslet, že se Dough se smrtí své dcery již vyrovnal, ale jak minuty ubíhají, začne vám být jasné, že tomu tak rozhodně není.


V jednom striptýzovém klubu narazí na Mallory, která tam pracuje jako striptérka, tanečnice... a okolnosti ji občas donutí i k prostituci. Dough ovšem do klubu nepřišel kvůli službám striptérek. Po té, co z něj odejde, narazí na Mallory náhodou v nedaleké kavárně. A tam se dají do řeči. Dough si nemůže pomoct, nedokáže Mallory jen tak pustit z hlavy. Hlavně kvůli tomu, že se podobá jeho zesnulé dceři. Rozhodne se v New Orleans nějaký čas zůstat. Dohodne se s Mallory, že může přebývat v jeho domě. Od chvíle jejich prvního setkání tak můžeme vidět vývoj jejich vztahu. Dough jí chce za každou cenu pomoct, v domnění, že může změnit její život.


Důvod, proč mám tenhle film tak ráda, je to, že je to nezávislé drama, žádný velký blockbuster... neshráblo to miliony a ani to miliony nestálo. Přesto je to nádherný snímek o různých aspektech lidského života. O setkání lidí, kteří jsou tak jiní, jak jen můžou být, a přesto mají něco společného. Jejich život nabral špatný směr. A jejich setkání jim může ukázat cestu, kterou by se mohli vydat, aby se vyhrabali ze svrabu, ve kterém jsou. Jestli se tak stane nebo ne, to už nechám na vás, ať zjistíte. Co vám rozhodně můžu slíbit je, že tenhle film ve vás dokáže něco zanechat. Není to žádný bezduchý film typu Prci, prci, prcičky, u kterého se sice možná zasmějete (to u WttR příliš nečekejte), ale nezanechá ve vás žádnou hlubší myšlenku... nedonutí vás přemýšlet o tom, co jste právě viděli. Co mám ráda na těhle typech filmů je, že jsou to příběhy skutečného života. Jistě, málokdy by se něco takového doopravdy stalo, ale ty příběhy... jsou opravdové. Na světě najdete 16 letou holku, která nemá rodinu a okolnosti jejího života ji donutili se prodávat. Stejně tak ve světě jistě najdete i rodiče, kteří přišli o své jediné dítě, což je dozajista poznamenalo do konce života. Tenhle film je o tom, že jednou musí přijít něco, co vás nasměruje jinam... co vás donutí zaměřit se na přítomnost nebo na to, co bude a ne na to, co bylo. V tomhle se mi hodně líbí i vývoj postavy Lois, která ve chvíli, kdy hrozí, že nejen, že přišla o dceru, ale přichází i o svého muže, dokáže po tolika letech opustit ten zpropadený dům a vydat se do New Orleans.

"I'm tired of your language. Especially the word fuck and all its various permutations."
Co vás v tomto filmu může šokovat, je právě role, kterou ztvárnila Kristen. Alison, alias Mallory totiž není Belle, kterou ve spojitosti s Kristen zná většina lidí, podobná vůbec ničím, kromě toho, že ji hraje stejná herečka. Kdo je zvyklý na Kristen ve zmiňované roli relativně uťápnuté nepříliš výrazné dívky z Forks... může prodělat menší šok, když si pustí tento film. A to nejen kvůli tomu, že slovo "FUCK" ve všech možných variantách z úst Kristen zazní hádám nejmíň 50x. Mallory je drzá, svérázná, nesnáší, když jí někdo říká, co má dělat, nemá problém s tím někoho poslad někam... je hodně emocionální a hlavně nešťastná. A Kristen je v téhle roli naprosto úchvatná. Když se ten film natáčel, měla jsem ji spojenou s Bellou a vůbec jsem si ji v roli utečence a striptérky nedokázala představit. Ale jakmile jsem ten film viděla, věděla jsem, že líp opravdu vybrat nemohli. Ta role byla na Kristen jako ušitá. Po shlédnutí tohohle filmu už nikdo nemůže tvrdit, že Kristen neumí hrát. A kdo by to náhodou tvrdil, to je prostě idiot a hater, který nehodlá za žádných okolností uznat, že to tak není. V tomhle filmu Kristen věřím každé slovo, každý pohyb, každý výraz tváře. Nemůžu tenhle film jinak, než doporučit všem, kdo jste ho neviděli. A pokud jste ho viděli, koukněte znova :D protože to rozhodně stojí za to :)

Ten film je depresivní, většinu času i tmavý a smíchu si moc neužijete.
I přesto, že tohle mnoho lidí může odradit... byla bych ráda, kdyby se to nestalo, protože tenhle film skutečně za shlédnutí stojí. Je to jeden z těch filmů, které mi dokázaly zlomit srdce. A věřte, že takových zase tolik není.
Hodnocení: 10/10
Věděli jste, že...:
- režisér filmu Jake Scott chtěl Kristen do role Mallory po té, co ji viděl ve snímku Útěk do divočiny?
- se Kristen skutečně učila tančit u tyče za asistence profesionální tanečnice?
- Kristen schválně před natáčením málo spala, hodně kouřila a jedla mastná jídla, aby byl její vzhled Mallory uvěřitelnější? Režisér filmu ji chválil za to, jak moc se do své role ponořila a že byla schopna se kvůli ní vystavit takovéto fyzické i psychické zátěži.
- některé z modřin, které můžeme vidět na Kristeniné kůži nebyly namaskované, ale pravé, právě kvůli tréninkům tance?
- tak tvrdě makala kvůli tančení u tyče a přitom to ve filmu není prakticky vidět?
- si při natáčení snímku zranila kotník, se kterým měla následně problémy i při natáčení pokračování Twilight ságy?
- údajně majitel striptýzového baru nabídl Kristen práci po té, co ji viděl tancovat u tyče při přípravách na natáčení, protože nevěděl, že je to herečka?
- klub Dixie Divas skutečně existuje a nachází se v New Orleans?
- Kristen poprvé četla scénář, když jí bylo 16 let, oficiálně obsazena byla, když jí bylo 17, ale natáčení kvůli jejímu věku nezačalo dřív, než dovršila 18 let?
- se Melissa Leo upsala tomuto filmu jen 2 týdny před začátkem natáčení v New Orleans?
- režisér filmu prozradil, že James a Kristen při svých rozhovorech často hodně improvizovali? Především Kristen, což často až frustrovalo autory scénáře. Nikdy si nemohli být jistí tím, co Kristen řekne.
- autor scénáře Ken Hixon napsal i alternativní konec, ve kterém Mallory žije s Doughem a Lois v New Orleans, ale režisér filmu ho nevyužil, protože měl dojem, že to nesedí k charakteru postav, které nám film představuje.
* * * * * * *
Líbil se vám tento článek? Doufám, že ano :) a doufám, že se vám líbil natolik, že budete chtít další.
Kdo to zkopíruje, toho zabiju.
Pac a pusu :D
- Angie.

A jako další v pořadí bude...:
- coming soon -

5 komentářů:

  1. Tak ono to není až tak hrozný s tím naším systémem, vím i o jiných školách které to tak mají. Jasně to čekání je na houby, ale mi vždycky dostaneme rozvrh podle studijní skupiny, ve které jsme a v té máme na všechny cvika i přednášky místo jisté. o týden později pak máme tu volnou registraci, kde už se akorát přehazují ty předměty které chceme vyměnit (např na jinou dobu nebo k jinému učiteli). Já teda zatím měla vždycky stěstí, že ten rozvrh pro studijní skupinu jsem měla dobrej, učitele většinou taky, takže pro mě ta volná registrace byla jen na to kdyby si mi podařilo vyměnit dobrého učitele za ještě lepšího. A já celkem problém s učením nemám, ráda se to naučím, takže nestojím o učitele, u kterých získám zápočet a zkoušku zadarmo s tím, že nebudu nic umět, radši dám přednost tomu, který možná nemá zkoušku zrovna nejjednodušší, ale naučí a připraví ke zkoušce. Bohužel většina co tam je chce bakalářem jen proplout s tím aby se minimálně nadřeli... To mi přijde zbytečný vůbec na tý škole být, radši šla makat rovnou než tam strávit 8 semestrů s tím, že mě ke konci pak vykopnou kvůli tomu, že jsem předchozími roky proplula s minimem zkušeností a pak to už nestačilo... a čtyři roky - víš kde =)

    OdpovědětVymazat
  2. Moja drahá Angie, ani nevieš, akú radosť si mi urobila svojím komentárom a týmto článkom :3 No, v prvom rade. Tiež som rada, že som späť (to znie divne ), hlavne, že môžem byť medzi takýmito ľuďmi ako ty. Ten komentár na body ma neskutočne potešil, si neuveriteľná :)K tretiemu bodu... Serena ešte nemá trailer, teda, mal už byť dávno vydaný, ale netuším, prečo nie je... A tiež ma to dosť štve...
    4. bod - na článok o Španielsku sa neskutočne teším :) Naozaj, neviem sa ho dočkať Ako som už písala, strašne rada čítam tie tvoje cestovateľské články .)
    5. bod - Je to štátne tajomstvo, keby ma prichytili, ako o tom hovorím, vyhodili by ma .D Ale nie, budem "robiť" v Neografií, neviem, či to poznáš. Pripravujú sa tam knihy a časopisy do tlače. Zatiaľ v tom nemám prax, ale v celku sa na to teším :)
    6. bod - Budem sa snažiť čo najviac aktívna, kedže ma to začalo baviť Ale sčasti je problém hlavne v tom nete. Kazdopádne, na to už pomaly pracujem .D A v škole ti budem držať palce, určite potom opíš, ako to tam bude vyzerať :)
    7. bod - tiež milujem tú pieseň :) keď som ju počula prvý krát, úplne som si ju zamilovala a teraz som si ju po dlhšej dobe zase vypočula :)
    8. bod - prečo som to do tohto článku tak napísala ? To, že bude hentak obiehať platí pre sb, väčšina sú strašne zlatý a dobre obiehajú, ale sú aj také pripády, kedy si nájdem komentár pár krát do mesiaca... Sister Sites ale nezahrňujem do sb, je to možno odo mňa hlúpe, ale proste... To je niečo iné To sú fakt blogy a hlavne osoby, na ktoré nedám dopustiť a bez vás by ma ten blog ani nebavil. Ja na tvoj blog chodím pravidelne, už dlhú dobu, dokonca ešte pred tým, než som si založila súčastný blog. Zbožňujem to tu, tvoje články, fotky, animácie a teba :) Buď si istá, že na toto nedám dopustiť, sem budem chodiť aj naďalej niekoľko krát denne. Dokonca aj keď som na mobile, navštívim to tu, strašne dobre sa to cez mobil číta .)
    9. bod - romány... tak tie mi chýbali zo všetkého asi najviac
    10. bod - K tomuto neviem, čo dodať, si zlatá
    11. bod - z času na čas, mám od nich pár srdcoviek .)
    12. Veľmi pekne ďakujem, budem sa snažiť :)
    13. Ja som rada, že uŽ konečne môžem byť tu s vami :) A písať romány :)No a nakoniec k filmu... Milujem ho! Pozrela som si ho najmä vďaka tebe a je to naoza skvelý film, takže som ti zaň vďačná. Kristen tu bola dokonalá. Z tých faktov som naozaj prekvapená Najviac sa mi páči ten, že jej ponúkol tu prácu, o tom som už myslím, niekde čítala Veľmi pekne si ten článok napísala, páči sa mi názov rubriky a neviem sa dočkať ďalšieho filmu - ďalšieho obľúbeného s Kristen :3

    OdpovědětVymazat
  3. wow nejaka fakta jsou fakt zajimavy. Kris je skvela herecka

    OdpovědětVymazat
  4. Hezkýý Kristen jako profesionální striptérka Víš že jí tak trochu závidím? Miluji tanec u tyče a nedělala by mi tato profese problém Jenom bych NIKDY nešla s klientem do postele!! A teď nejen ty znáš mé tajemství Ale zatím zůstanu u Administrativní pracovnice, teda, pokud udělám zkoušky a zvládnu praxi v terénu

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle film už mám docela dlouho stažený, ale pořád jsem na něj tak nějak neměla náladu... Musím to co nejdřív napravit!:)

    OdpovědětVymazat