neděle 19. října 2014

Clouds of Sils Maria, aneb přišla jsme, viděla jsem a zamilovala jsem se

Ahojte. Jak se vede? Já se mám celkem dobře, jen toho zas bylo hodně tenhle tejden. Vzhledem k tomu, že už je to víc než týden, co jsem byla v kině na filmu Sils Maria (nebo Clouds of Sils Maria), rozhodla jsem se, že se konečně dokopu k něčemu, co bych nenazývala úplně recenzí, ale vypsáním svého zážitku z tohohle filmu. A hned potom bude následovat výkec ohledně Camp X-Ray, ale uvidíme, jestli na něj dojde už dneska. Možná už jste to slyšeli, ale já jsem to sem oficiálně ještě nepsala. Kriten získala na New Yorském Filmovém Festivalu cenu ze nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Což je úžasné. A po shlédnutí tohohle filmu můžu říct, že zasloužené. Ale o tom až později. Začnu hezky od začátku.


Do kina jsem šla ve středu, 8.10.2014 od 18:00. Ještě před tím jsem se ale sešla s Ajjinkou a její kamarádkou Týnou, která nám koupila lístky na Sils Maria, který dávali v rámci Be2Can filmového festivalu. Poseděly jsme chvíli na kafču, které teda trvalo připravit asi půl roku, ale bylo fajn :D Bohužel mě to úplně nenasitilo, vzhledem k tomu, že jsem jedla v půl dvanáctý a pak už ne :D Každopádně mě to trochu dobylo energií, ale mám pocit, že poslední dobou funguju jenom na baterky :D Dneska jsem měla k snídani kousek koláče v sedm, pak jsem měla v půl jedný jogurt a pak asi cenťák müsli tyčinky kolem čtvrtý... a pak až v osm večeři. A včera to nebylo o moc lepší :D K snídani jogurt, k obědu jsem si dvakrát kousla do bagety a pak jsem měla popcorn :D a pak teda k večeři tortily se sýrem, ale jak jsem nejedla skoro nic celej den, tak jsem z toho málem hodila. Musím si to v tý škole nějak líp rozvrhnout. Nicméně se vrátím zpátky ke kinu. Film hráli v malém sále kina Lucerna, což je v Praze na Václavském náměstí. Malý sál je takový komorní, plátno není moc velké, ale je hrozně pěknej. Jsou tam bílá měkká sedadla, na kterých jsou černobílé tváře slavných osobností. Třeba Sean Connery nebo Marilyn Monroe a vypadá to hrozně pěkně. Můžete kouknout na dost rozmazanou fotku na mém Instáčgramu, pokud to chcete vidět :D Je to vážně vtipný :) Jen teda úhel opěradel mi zrovna dvakrát neseděl. Mám problémy se zádama, takže ke konci už jsem tam sebou šila jak magor :D
Ale teď už bych možná mohla přejít k tomu filmu, co myslíte? Tak já začnu. V celém článku. Takže na vlastní nebezpečí. Nepředpokládám, že bych moc spoilovala, ale u mě nikdy nevíte :D



Úplně nejdřív bych chtěla říct, že film se mi neskutečně líbil. Tudíž čekejte, že tenhle můj výkec bude značně neobjektivní a naprosto subjektivní :D Já bych nemohla psát recenze do časopisů mám ten dojem :D O čem film vlastně je? Je to ve své podstatě konverzačka. To znamená, že je to velmi intimní film, ve kterém není příliš mnoho postav a není tam žádná extra akce. Odehrává se to často mezi čtyřma očima a postavy poznáváme díky rozhovorům, které mezi sebou vedou. Film se točí kolem tří žen. 40 leté herečky Marie Enders, její osobní asistentky Valentine a mladé vycházející hvězdy, která má za sebou množství skandálů, Jo-Ann Ellis. Film začíná, když Maria i se svou asistentkou míří do Švýcarska, kde má Maria předat cenu spisovateli, který ji obsadil do role Sigrid, když jí bylo 18 let a nastaroval tak její zářnou kariéru. Už ve vlaku se však dozvídá, že Wilhelm zemřel, což ji velmi raní. Přesto však přicestuje a cenu převezme za něj. Vše se ovšem odehrává v dost pochmurné náladě. Marii je znovu nabídnuta role starší ze dvou ústředních postav v nové adaptaci divadelní hry Maloja Snake, která ji kdysi tolik proslavila, Heleny a ona ji nejspíš i pod vlivem okolností přijme. Odjíždí do Sils Maria, kde mají probíhat zkoušky a tam se odehrává skoro celý zbytek filmu.


Musím říct, že na tomhle filmu se mi nejvíc líbilo asi to prolínání divadelní hry s realitou. Charaktery postav, které jsou ve hře, se v určité míře odrážejí ve skutečných osobách v tomto filmu. Konflikt, který je řešen ve hře se najednou v trochu odlišném světle začne prolínat i do skutečnosti. Občas mi chvíli trvalo, než mi došlo, že dialog, který je veden na plátně mezi Valentine a Mariou není ve skutečnosti dialg mezi Mariou a Valentine, ale je to jen součást zkoušení textu. Film ubíhal příjemným tempem, ani na chvíli jsem se nenudila a co musím přiznat je, že jsem vážně nečekala, že se mi film bude líbit až takhle moc. A že se u něj i od srdce zasměju, protože tam skutečně byly vtipné momenty, u kterých jsem měla co dělat. Naše drahá Kristen se tu ukázala v atypické roli. V roli postavy, která na svět hvězdy nahlíží z té druhé strany, z pohledu asistenta, ne celebrity. A tím, že ona sama je herečka, myslím naprosto dobře věděla, jak má Valentine zvrátnit a ztvárnila ji naprosto úžasně. Postava Valentine je tak trochu obestřena tajemstvím. Nevíme, odkud je, odkud přišla, jak se stala osobní asistentkou Marii Enders, nevíme o ní vlastně skoro nic. A možná i právě proto je její postava tak zajímavá. Líbí se mi, jak se její dějová linka vyvinula, ale na druhou stranu se mi i nelíbí :D Což pochopíte, až to uvidíte, pokud to uvidíte. Každopádně u nás to bude v kinech od 30. dubna 2015. Co mě teda trochu mrzelo je, že v poslední části filmu už Kris není no, nebudu lhát, ale beru to jako nutnou součást příběhu. Její odchod ze scény je značně symbolický v kontextu hry Maloja Snake.


Velmi zajímavá byla postava Jo-Ann Ellis, která ve filmu představovala typickou mladou Hollywoodskou herečku, která má za sebou hodně skandálů a diskutabilní kariéru. Jde do filmů naplno, i když jde o blockbuster, který hodně lidí odsoudí, její nasazení je stoprocentní. Jo-Ann má hrát Sigrid, postavu, kterou před tolika lety hrála Maria. Valentine obdivuje její práci, zato Maria je k ní poněkud skeptická. Já jsem ale upřímně nevěděla celou dobu, co si o ní myslet. Chvíli působí mile, pak zas trochu jak svině. Rozhodně ale není hloupá, jak o ní píšou novináři, to žádná z tří hlavních postav a je to skutečně zajímavá postava. Stejně tak samozřejmě i Juliettina postava Marii Enders, ačkoliv mi chvílema lezla trochu na nervy :D Ne Juliette, ale ta postava hlavně vůči Valentine, ale to není kritika, naopak, myslím si, že je dobře, že tyhle emoce ve mně vyvolala.


Myslím, že tenhle článek už je dost dlouhý na to, aby ho někdo četl, takže to nějak uzavřu :D Film má úžasnou atmosféru, člověk se nenudí, nebo alespoň já ne, herecké výkony jsou úžasné a co je ještě úžasné a stojí za zmínku jsou dvě věci. Zaprvé hudba, která jen podtrhávala podstatu filmu a dodávala tomu šmrnc a doplňuje už tak skvělou atmosféru, a zadruhé je to prostředí, ve kterém se film odehrává. Hlavně ty části venku v Sils Maria jsou prostě.. wow. Ty záběry na přírodu a mimochodem Maloja Snake je vážně úchvatný přírodní úkaz, který by rozhodně stálo zato vidět naživo. Film jsem si vážně užila a bylo skvělé vidět Kristen po dlouhé době zas na velkém plátně :)
Takže konečné hodnocení:
100 bodů z 10 :D

- Angie.

1 komentář:

  1. Než se vyjádřím teda k recenzi tak Kristen gratuluju k získání ceny - ona si to opravdu zaslouží :) Doufám, že Kristen získá nominace i na nějaká další prestižní oceněný (Globy, BAFTA, Oscary atd.), protože už je vážně nejvyšší čas, aby se tak stalo!
    Jinak recenze - to kino vám závidím. Viděla jsem tu fotku sedadel, která jsou dokonalá ♥ Já bych z nich byla asi úplně odvařená Dobře, k filmu. Musím říct, že tvá recenze nebo respektive tvé shrnutí mě ještě víc navnadilo a na film se těším ještě víc než kdykoliv předtím. Pokusím se ho najít někde na internetu a mrknout na něj. Už mi chybí takové ty filmy se zajímavou atmosférou - žádné americké trháky

    OdpovědětVymazat