pátek 21. března 2014

"There has to be a compliment here somewhere."

Ahojte.
Jak se máte? Já jsem před hodinkou (když jsem to psala, bylo 20:30) přišla z kina... a říkala jsem si, že když jsem na tom filmu byla už potřetí, tak bych vám o něm mohla taky něco málo napsat. A na čem, že jsem to byla? Kdo to nepochopil z animací, tak na Vampýrské Akademii. Tento film byl natočen podle prvního dílu stejnojmenné knižní série. Knižní sérii jsem celou zhltla za hrozně krátkou dobu a strašlivě ji zbožňuju, takže jsem byla z toho, že ji hodlají zfilmovat, byla naprosto nadšná. Bohužel ten film tak nějak to hlavní studio odepsalo ještě před tím, než film vůbec vyšel a nevrazili skoro žádné peníze do propagace, tudíž zisky nejsou takové, jaké by mohly být... a jaké by si film zasloužil. Fanoušci ze všech různých zemí teď bojují za to, aby se rozhodli pro natočení 2. dílu s nadějí, že ten další by mohl nastartovat větší úspěch, pokud by se propagace ubírala jiným směrem, než v případě dílu prvního. Je to těžké.. myslím, že kdyby film VA vyšel před Stmíváním, tak by měl mnohem větší úspěch, než když to vyšlo teď, po všech těch sériích všech různých fantazy... Upíři už nejsou tak top téma, jako bývali... a ať už mám Twilight jakkoliv ráda, je prostě pravda, že kvůli němu hodně lidí odsuzuje další takovéhle filmy a rovnou začnou všude rozkřikovat, že je to zase nějaká další upírská kravina... Což není. Rozhodně není. Vampýrská Akademie je úplně něco jiného než Twilight. Naprosto. Nedá se to vůbec srovnávat, je to prostě něco jiného, společným jmenovatelem jsou akorát ti upíři. No, a teda taky tam probíhá nějaká ta láská, ale to skoro v každé příběhu, no ne? Takže jako odsuzování filmu předem? Na to vám povím jen jedno...:



A jaký teda film byl?
Naprosto perfektní.
Haló, byla jsem na něm 3x, poslední 3 pátky za sebou, kdyby se mi nelbil, tak na něj znova nejdu :D
Takže první věc, kterou bych chtěla říct... ROZHODNĚ NA NĚJ JDĚTE a pomožte tím k uskutečnění druhého dílu. Stojí za to na něj jít už jen kvůli představitelce hlavní postavy. Řekla bych, že kvůli Danilovi Kozlovskému, což si i myslím, ale Zoey Deutch mě v tomhle filmu naprosto uchvátila tím, jak hrozně moc skvělá v téhle roli byla a jak přesvědčivě vdechla hlavní postavě Rose Hathaway život. A taky jsem teda díky těm rozhovorům a propagaci, která proběhla, ačkoliv stála za prd, začala mít Zoey hrozně ráda, hlavně proto, že je taková prdlá a v pohodě, trochu ulítlá... aspoň tak působí.


Jinak teda film. Co říct k filmu, kromě toho, že ho totálně žeru a jsem schopná jít i příští tejden počtvrtý, jestli ho budou ještě dávat? :D No, začala bych nějak obecně. Tohle není úplně recenze, spíš to zvu "filmový výkec".
Film je... hodně podobný knize. Vážně hodně podobný. Lidé, co říkají, že není, asi v kině usnuli, nebo nevím, prostě neexistuje nic, díky čemu bych byla schopná pochopit, co lidi, kteří to tvrdí, vyhulili :D Protože je to fakt hodně podobný knížce, i jsou tam sem tam nějaké přesné citáty z knih, scény, které jsem si představovala přesně takové, jaké ve filmu byly. A ano, je tam pár věcí jinak. Něco navíc, něco, co v knížce nebylo, něco, co bylo v knížce jinak, ale lidé by si měli uvědomit, že prostě nejde natočit film PŘESNĚ podle knihy, bez jakékoliv změny. Hlavně kvůli spádu filmu, aby film fungoval, je zkrátka třeba udělat nějaké drobné změny.

Dimitrij Belikov. Další top téma tohohle snímku.
Myslím, že Lucy Fry to vystihla. I když asi ne, jsou i lidi, co ho rádi nemají. Ale já mám osobně několik důvodů, proč ho totálně žeru... nikdy jsem nepatřila mezi BenBarnesForDimitriBelikov army. Fakt ne.
1. Danila je opravdový Rus.
2. Je vážně k sežrání, pěkný a sexy :D
3. Hodí se na Dimitrije, vypadá hodně tak, jak jsem si ho představovala.
4. Zahrál ho prostě skvěle, chemie mezi Zoey a ním funguje a já jsem si ho zamilovala už před tím, než byl vůbec zveřejněný první trailer, takže jsem ho nemohla, než milovat :D


Tím bych uzavřela tohle téma :D
Další téma? Celkový dojem z filmu a jaké mám postřehy.
Film ubíhal svižným tempem a ani jedinou vteřinu jsem se nenudila, a to dokonce, ani dneska, když jsem na něm byla potřetí :D Vážně ne. Ten film má všechno. Je vtipný, je v něm akce, ano, jsou v něm upíři, ale není to vlastně úplně to nejpodstatnější téma, že jsou upíři, tak nějak... má to skvělé obsazení, úplně jsem si zamilovala Camerona Monaghana v roli Masona. Film šlape, jak má, možná zezačátku trochu moc rychle, ale kromě toho začátku film běží příjemným tempem a člověka ten film vtáhne. Jak vtipem, tak napětím a vážností, která se v knize promítá trochu víc, ale co chci říct je, že to v žádném případě není žádná fraška. Naopak. Je to přesně takové, jaké jsem to chtěla mít. O to víc mě ničí, že to nemá takový úspěch, jaký jsem si pro tenhle konkrétní film přála. Samozřejmě mám i nějaké drobné výtky, ale je jich takové minimum a jsou to vesměs prkotiny, že je ani nebudu zmiňovat.
Vizuálně taky skvěle provedené, oheň vypadá jako opravdový oheň, když Christian zapálí v učebně svého spolužáka :D psycho psi... teď si nemůžu vzpomenout, jestli se jim tak říkalo v češtině, ale to je fuk... taky vypadají reálně, v poměru s různými jinými věcmi v různých jiných filmech :D Řešení pouta Rose a Lissy se mi vážně hrozně líbilo :) a tak obecně mi přišlo, že to bylo skutečně promyšlené a rozhodně ne nějak odfláknuté. Všichni tomu věnovali obrovský kus práce a já jsem za to nesmírně ráda. Bohužel, rozpočet se odhaduje na 20-30 milionů dolarů a momentálně to nevypadá ani na to, že by se jim to vrátilo... takže to s 2. dílem vypadá trochu nedobře, což mě nesmírně štve, ale co se dá dělat.


Result?
Pro fanoušky série: z mého pohledu si myslím, že vás způsob, jakým byl film natočen, zkrátka nemůže zklamat.
Pro lidi, co nečetli, ale mají rádi tenhle druh filmů: Nebojte se toho. Zezačátku to možná může být trochu matoucí a zběsilé, ale všechno se velmi rychle urovná a myslím, že si z kina můžete odnést velice příjemný filmový upírský fantazy zážitek.
Pro hatery: Nechte si tu kritiku pro sebe. Lidi, co odsuzují film ještě před tím, než ho vidí... nebo tomu dají odpad, aniž by to viděli, prostě jen z principu, těm nemám co říct. Teda měla bych, ale nechci být sprostá :D

Mimochodem jsou tam narážky na Twilight... :D což mě docela dost pobavilo :D
A s touhle bombou se s váma loučím. Nebudu to už víc rozpatlávat, dobrou.
-Angie.

4 komentáře:

  1. Ještě jsem na něm nebyla, ale hrozně bych chtěla..jsem zvědavá, jaký dojem to na mě udělá, protože jsem zatím trochu na vážkách, co se obsazení týče..a právě, jak jsi psala, že ten oheň vypadá důvěryhodně, mě to tak v ukázce nepřipadalo..:/ No uvidíme, rozhodně se na to těším víc, když si to tak hezky pochválila..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Film jsem ještě neviděla, ale jelikož knážky mě opravdu bavily, tak se těším, až se na něj co nejdříve podívám =) Doufám, že mě nijak nezklame =)

    OdpovědětVymazat
  3. Milujem tieto tvoje články, Angie, obzvlášť denníčky a recenzie, a tu je práve jedna z nich. Tvoja recenzia ma na film pekne nabudila, zaujala ma, animácie si tu dala perfektné (aj keď tie animáčky VA sú dokonalé, tá s Johnnym, mojím obľúbeným hercom, mi snáď zlomila srdce :3). Mňa trailer zaujal, rovnako ako popis knihy. Chcela by som si túto sériu prečítať, ale u nás vyšla asi len jednotka a neviem, či by som do nej vrazila peniaze, tak snáď by bolo v knižnici, poprípade to risknem a zaobstarám si ju v češtine :)
    Priznám sa, že Zoey mi nie je moc sympatická, aj keď táto rola jej dosť sekne, myslím. Dimitri je kus chlopa, už len kvôli nemu sa snáď oplatí pozrieť film :)
    Chcela som naň ísť s kamarátkou, ale nevyšlo nám to. Takže, čakám na repete, a skočím naň :)

    OdpovědětVymazat
  4. ja knizky miluju, trailer na film me zatim nezaujal, ale nekdy si to stahnu.

    OdpovědětVymazat