pondělí 2. července 2012

Welcome to the Rileys

Welcome to the Rileys || Svět podle Mallory
Velká Británie; USA; 2010
Režie: Jake Scott
Žánr: Drama
Hrají: Kristen Stewart (Mallory), James Gandolfini (Dough Riley), Melissa Leo (Lois Riley) a další.
******

Kristen Stewart jsem vždy obdivovala nejen proto, že je vynikající herečka, ale i proto, že si své filmy vybírá podle scénáře, ne podle toho, jestli ten daný film vydělá miliony. Hrála už v mnoha menších filmech, v dramatech, která nrznají všichni, nejsou továrna na peníze, rozhodně nejsou způsob, jak si nahrabat co nejvíc peněz. Jsou to filmy se silným příbšhem, filmy o závažných tématech, filmy, které divák ocení, pokud má tento žánr rád, což já mám. Takovým filmem je i Welcome to the Rileys, jehož titul je do češtiny přeložený jako Svět podle Mallory. U nás je k dostání pouze na DVD, případně na internetu.

Příběh vypráví o muži jménem Dough Riley. Jeho patnáctiletá dcera měla před osmi lety autonehodu, při které zemřela, a on i jeho žena se s tím snaží nějakým způsobem vyrovnat. Už je to sice dlouho, ale jeho žena od té doby prakticky odmítá vycházet z domu, kamkoliv jezdit či komunikovat. To ale samozřejmě jejich vzájemný vztah také poznamená. Dough se jednoho dne rozhodne, že nějakou dobu zůstane v New Orleans, kam původně odjel kvůli nějaké pracovní záležitosti. A právě tam v jednom strip baru potká mladou dívku, která si říká Mallory. Je drzá, nepředvídatelná a zkoušená životem, který ji dohnal až k práci, kterou dělá. Dough se rozhodne, že se o tuhle náctiletou uprchlici z Floridy postará a mezi nimi se začne vytvářet vztah, který by se dal nazvat přátelstvím. Do města záhy přijede Doughova manželka Lois, i přes její panický strach z řízení auta, a chce Dougha překvapit. Ten ovšem překvapí ji, když zjistí, že s ním v domě bydlí i nezletilá Mallory. Když překoná prvotní šok, rozhodne se zůstat a oba dva společně se o Mallory chtějí postarat. Jakoby to byla jejich dcera. Jenomže ona jejich dcera není. A to je právě kámen úrazu... (pokračování v celém článku)


Viděla jsem tenhle film přibližně před rokem a musím říct, že mě velmi zaujal. Nejen příběhem, ale i hereckými výkony a atmosférou, která je sice ponurá a depresivní, ale na člověka zapůsobí. Alespoň tedy na mě ano. Narazila jsem na tenhle film vlastně jen díky Kristen, jelikož jsem sledovala novinky ohledně jejích filmů už dřív, a už při zveřejnění prvního traileru jsem věděla, že ho budu chtít shlédnout. Rozhodně to není film pro každého. Je to drama, a jak už vám nejspíš z krátkého nastínění děje došlo, tak nikterak veselé. Přesto si ale svého diváka najde. Je to emocemi nabitý příběh s výborným hereckým obsazením, který v některých momentech sice může působit trochu těžkopádně, ale v závěru, když to všechno shrneme jako celek, vám z toho vyjde skvělý snímek a nikdo si nemůže říct, že těch 110 minut byla ztráta času, pokud to tedy není úplný cynik.

Není pravidlem, že když máte dobrý příběh, vždy vám z toho vyleze i dobrý film. V tomto případě se tak ovšem stalo a Welcome to the Rileys rozhodně stojí za to vidět. Neříkám, že se bude líbit každému, ale myslím, že milovníkům silných příběhů, kterým nevadí pár sprostých slov a zkoousnou chování mladičké striptérky, alespoň trochu k srdci přiroste. Já ho můžu jedině doporučit, ale nestěžujte si, jestli se vám nebude líbit. To už je jen na vašem v kusu. Na závěr ale musím říct, že Kristen je tam skutečně úchvatná a že této roli věnovala hodně úsilí - dokonce si kvůli tomu zranila kotník -, které se vyplatilo.

Hodnocení: 9/10
Recenzi napsala: Angie.
V žádném případě není dovoleno tento článek kopírovat.

1 komentář:

  1. se vším,co jsi zde napsala naprosto souhlasím.někdy v sobě nízkorozpočtové filmy mají daleko větší kouzlo,než ty velké trháky.já jsem si tenhle film oblíbila,protože se mi líbí příběh a Kristen mě tam naprosto dostala svým hereckým výkonem.bylo to,jako kdyby ona sama přijala osobnost Mallory - už to nebyla Kristen,ale dívka,která si musela protrpět svoje,aby se nakonec dostala k aspoň trochu lepšímu konci...

    OdpovědětVymazat