úterý 10. července 2012

Časopis CINEMA - Sněhurka a Lovec: recence od Pavla Žďárka; pouze český článek.

Ahoj lidi, jak se máte? Já už trochu líp. Když jsem pod práškama, tak je mi fajn. Když bez nich, tak mě - obzvlášť to pravý ucho - bolí jak prase. Ale to se holt nedá nic dělat. Štve mě to no... ale to je mi k ničemu. To levý už je ale lepší mi přijde, což by znamenalo, že to pravý by se taky mělo zlepšit a - jak doufám - o víkendu už budu jako rybička. Až na to, že budu dobírat antibiotika. Ve čtvrtek jdu zase na kontrolu, tak uvidím, co mi poví. Vzhledem k tomu, že i ta doktorka má od pondělí dovolenou, tak mě prostě musí doléčit:D Jinak to prostě nepůjde... No, každopádně, když jsme šly s mámou domů - chtěl jsem, aby šla se mnou, páč jsem po těch antibiotikách jak praštěná, včera jsem v autobuse málem usnula ve stoje - tak koupila novou Cinemu, časopis o filmech, kterej čteme, a tam byla mnou dlouhoočekávaná recenze na film Sněhurka a lovec. A tu recenzi vám sem právě teď dávám. Mě teda docela potěšila, až na tu předpokládanou kritiku rozdílů krásy Kristen a krásy Charlize. Charlize možná je hezčí než Kristen... i když já si to nemyslím, na blondýny moc nejsem:D ale chlap jaksi zapomněl na vnitřní krásu... o které ostatně mluví i Sněhurčina matka zezačátku filmu... No tak ale to se dalo čekat. Náhodou ji tam i celkem chválí:D Tak jestli máte čas, tak si to přečtěte a já vám sem dám někdy zejtra nebo tak i scany z toho časopisu.

Někdy je zvláštní, že se v kině objeví dva tématicky podobné či dokonce stejné snímky. V letošním roce nás čeká dvojitá porce Sněhurky.



Přiznám se, že jsem byl před uvedením obou filmů do kin poněkud zmatený. Sněhurkas Julií Roberts měla poněkud okázalejší propagaci, zatímco Sněhurka a lovec se zase pyšnila dospělejším vizuálem. Vzhledem k českým názvům, u kterých se v obou případech objevuje jméno hlavní postavy, ale chvíli stejně nebylo jasné, zda jde o dva rozdílné filmy nebo dva názvy filmu jednoho. Nakonec se ale vše spolehlivě vysvětlilo.
Odpustím si srovnávání obou děl, přestože se to vyloženěnabízí. Oba filmy zpracovávají po svém téma klasické pohádky, oba mají skvěle obsazenou roli zlé královny a oběma lze naopak vytknout obsazení Sněhurky. Nechejme přesto verzi vizuálního mistra Tarsema Singha stranou a podívejme se, co nám přináší snímek provázený reklamním sdělením "od producentů Alenky v říši divů".
Ta podobnost není náhodná. Alenka v říši divů jakoby skrze osobu producenta Joe Rotha propůjčila nové verzi Sněhurčina příběhu své magické know how. Styčných ploch je tu celá řada, a ten nejviditelnější nalézáme v postavě hlavní postavy. Sněhurka už není roztančená naivka z Disneyho verze. Je to dospělá dívka, která ví, že k poražení zlé královny je nutné sáhnout po meči a zažehnout revoluci. Pokud právě teď nevěřícně zíráte, pak je jasné, že jste asi od tohoto snímku čekali cokoliv, jen ne poctivou fantasy se vším všudy.

Smekám před režisérem Rupertem Sandersem, jelikož právě on je zodpovědný za fantastický vizuální styl snímku. Už dlouho jsem neviděl film tak prošpikovaný speciálními efekty, které ovšem ani nebyl čas vnímat, jelikožbyly svébytnou a nenásilnou součástí příběhu. Stárnutí a mládnutí královny Ravenny se v rychlém tempu mísí beze střihu s akcí a nepůsobí ani rušivě, ani není marnotratně vystavováno na odiv. A tak se to má se všemi digitálními triky, kterých je tu nepočítaně. Temný les ožívá nočnímu můrami stejně samozřejmě bez nějakého chlubivého upozorňování na propracovanost a kvalitu provedení. Všechny technické složky jdou na ruku příběhu, který je poctivou fantasy variací na klasickou pohádku.
Vše začíná v momentě, kdy královna Ravenna ovládne království a vsadí malou Sněhurku do věže. Té se až coby dospělé daří uprchnout, přičemž jí kroky zavedou právě do Temného lesa. Zde získá nečekaného společníka - titulního lovce, muže, nyní opilce, kterého královna připravila oženu. Ve hře je ale ještě Sněhurčin kamarád z dětství, možná vysněný princ, s jehož pomocí snad bude možné vyvolat rebélii a královnu porazit. A nebojte, nechybí ani trpaslíci. Nejsou to ovšem Kýchal, Dřímal a Šmoula, ale poctiví kovkopové, trpaslíci dle mustru J. R. R. Tolkiena, kteří se honosí jmény jako Muir, Nion nebo Finn (poznámka od Angie: Finn nebyl trpaslík, ale bratr královny)

Ačkoliv jsou herecké výkony téměř bezchybné, největší dilema přináší Kristen Stewart jako Sněhurka. Kristen jistě není ošklivá, ale problémem je fakt, že jako její protipól je zde královna s tváří nádherné Charlize Theron! To by samozřejmě vůbec nemuselo vadit, kdyby kouzelné zrcadlo vyloženě netvrdilo, že je Sněhurka nejkrásnější a tento fakt nebyl dokonce nástrojem pro tvorbu klíčové zápletky. Ponechejme ale stranou, kdo je nejkrásnější (je to samozřejmě Charlize), a podívejme se na to, zde Kristen Stewart dokázala ze sebe shodit tíživé závaží své postavy z Twilight ságy? Odpověď zní: ano. Sněhurka je živoucí a vcelku i zajímavá postava. Kristen je místy velmi dobrá a věrohodná. Problém nastává až v momentě, kdy v Ježíšově stylu vstane z mrtvých (neříkejte, že jste to nečekali!). Její volání do zbraně a proslov, jenž ani zdaleka nedosahuje kvalit legendárního burcování Williama Wallace ze Statečného srdce, kterému se tolik historických a fantasy filmů snaží byť jen přiblížit, je začátkem její nejslabší chvíle. Sněhurka v brnění možná připomíná Alenku, ale nemá její věrohodnost, její odhodlání. Kristen vypadá v té chvíli nešťastně a je jasně znát, že tuhle Sněhurčinu polohu prostě nezvládá.

Druhým hereckým výkonem, o kterém bych se rád zmínil, je ten, který předvedla Charlize Theron. Už jsem se zmínil, že jde o velmi pěknouženu, ale ona je také talentovanou herečkou, což už několikrát předvedla. Osobně ji sleduji od Ďáblova advokátaa od té doby se dokázala proměnit v celou paletu zajímavých a nejen krásných žen. Její královna Ravenna je ledově krásná, ale za jejím chladem je i vlastní příběh, neblahý osud, který objasňuje její bezcitné jednání. Ravenna je skutečnou hvězdou filmu. Má dokonalé kostýmy a Charlize si její běsnění i všechny ostatní polohy náramně vychutnává. Tenhle film je o ní, ona je hvězdou, která pohlcuje světla všech kolem.

Mužské hrdiny už nebudeme nijak zvlášť rozebírat. Hemsworth i Claflin dali svým postavám život a zcela rozličné charaktery, což filmu náramně prospívá. Stejně tak skvělí jsou i trpaslíci v podání kvalitních hereckých persón.
Sněhurka a lovec má dobrou dějovou linii, vynikající efekty, skvělé herce a ještě navíc pro jistotu trochu opisuje od slavných kolegů. Museli byste být slepí či filmoví nováčci, abyste neobjevili inspirační zdroje. Namátkou to je Pán prstenů (např. trpaslíci, či některé lokace a záběru putování družiny), Legenda(scéna s jelenem v magickém lese), Nekonečný příběh (kůň v bažině) nebo dokonce Armáda temnot (scéna v Temném lese). Tohle kopírování ale tentokrát vůbec nevadí, protože Sněhurka a lovec žije svým vlastním dobrodružným životem, který vás jednoznačně vtáhne. Až na Sněhurku v brnění a její neuvěřitelně hloupý způsob dobývání hradu útokem koňmo po pláži, je to velmi chytlavá fantasy pro starší děti a dospělé.
Pavel Žďárek
hodnocení autora recenze: 80%
zdroj: cinemamagazine.cz

2 komentáře:

  1. Ten film je skvělý... a ať se ti to brzy zlepší

    OdpovědětVymazat
  2. Držím palečky, ať se z toho brzo dostaneš..bolest ucha je fakt něc ukrutně příšernýho.. Recenze je fakt dlouhá No dobře, ne zas tak dlouhá, ale na moji lenivost dlouhá. Uvidím, jak budu mít čas večer, kdyžtak si to přečtu :)

    OdpovědětVymazat