čtvrtek 31. října 2013

Co vy a Halloween?

Než zase zmizím bez jediného slova, chtěla jsem napsat alespoň něco do deníčku.
Tentokrát takový interaktivní článek, protože by mě vážně zajímalo...

Co vy a Halloween?

Dlabete dýni? Slavíte Halloween? Chodíte na Halloweenské party? Líbí se vám to? Myslíte, že by se měl slavit i u nás?
Jak na vás působí? Hrozně by mě zajímalo, jak se na to dívá někdo jiný, než já. Vážně, jsem zvědavá.
* * * * * *
Mně osobně se Halloween líbí... ve své podstatě, musí to být vážně zábava, když jdou děti trick and treat v kostýmech a vybíraj sladkosti a tak... ale já jsem nevyrostla v Americe ani v Anglii, nikde, kde by se Halloween normálně slavil. Nikdy jsme se neoblíkali do kostýmů, nechodili vybírat cukroví, nedlabali jsme dýni. Tu písničku, kterou jsem už před x lety našla na youtube, mám hrozně ráda, je taková hodně netradiční. Vždycky si ji na Halloween pustím :D
Myslím, že bych někdy chtěla zažít pravý Halloween.
Ale ne u nás. Ne tady. V Americe nebo někde. Není to náš svátek. U nás je to stejně jako Valentýn prostě komerčně zpropagovaná akce, díky který si spousta prodejců nakapsuje, ale pro Čechy ve svý podstatě nemá žádnej hlubší význam. My máme Dušičky... 2. listopadu uctíváme mrtvé. Bez kýče, bez kostýmů... Halloween je Předvečer všech svatých, pro národy, které Halloween slaví to má jistě svůj význam... asi jak pro koho teda... u nás je to prostě jen netradiční zábava, která sice může být zajímavá, ale já osobně se slavení Halloweenu neúčastnila nikdy jinak, než že jsem dělala Halloweenskej speciál na blogu, aby se neřeklo... Nemám nic proti tomu, že jiní lidi Halloween třeba slaví nebo ho mají rádi, ale já osobně jsem prostě toho názoru, že my bychom měli být spíš věrní našim národním svátkům než přebírat od cizích ty jejich. Na co potřebuju 14. února všude vídat plyšový růžový srdíčka, když máme 1. Máj? Vždyť je to i hezčí... :D Neni taková kosa, stromy a kytky kvetou... ty květy je asi to maximum růžový, co já zvládnu :D Ačkoliv musím říct, že už se k tomu taky stavím o něco víc benevolentně než ještě před pár lety.
No, můj názor znáte, někteří už ho znají dýl... každopádně by mě zajímal ten váš. Budu ráda, když se vyjádříte do komentářů.
- Angie.

8 komentářů:

  1. Tak já mám na Halloween stejný názor jako ty :) Přijde mi to jako hrozně fajn svátek, taky bych se někdy chtěla převléknout za nějakou postavu a jít koledovat. Ale nedovedu si představit, že by se to mělo slavit tady u nás v Česku. Ale stejně jako ty, i já bych jednou chtěla zažít pravý a nefalšovaný Halloween někde v Americe nebo v Anglii :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem rozhodně fanouškem Halloweenu a přijde mi upřímně líto, že ho u nás neslavíme - nebo alespoň něco tomu podobného Sama teda slavím minimálně, většinou jsem skončila jen u vyřezaných dýní, ale letos jsem se k tomu nedostala, každopádně je to skvělá věc, kterou bych jednou chtěla zažít v celé své kráse, nepotřebovala bych žádné koledování, na to už jsem přece jen trochu stará, ale nějaká halloweenská párty v US stylu by se mi moc líbila!

    OdpovědětVymazat
  3. Presne, načo máme Valentína a prečo nemáme Halloween. U nás je to možno tým, že sa na druhý deň slávia dušičky a tak teda by bolo hlúpe jeden deň oslavovať a na druhý deň smútiť. Každopádne, ja milujem Halloween! Síce nedlubem dýne, ale pomáham ich s mladšou sestrou vystrihovať. Halloweenske párty sme mali na základnej, tam som síce nechodila, ale boli skvelé, čo si pamätám Dnes máme u nás v bare Halloweensku akciu. Síce som odtiaľ už vypadla, no bolo tam dobre :) Mne sa strašne páči, ako ľudia chodia v maskách, také tie masky ako mal Tate z American Horror Story. Čo by som dala za to, aby sa u nás Halloween viac oslavoval. Takže, hneď ako sa bude dať, vyrážam(e) do USA

    OdpovědětVymazat
  4. Ja Halloween fakt milujem, škoda, že sa neslávi aj v Česku a na Slovensku, bola by sranda v kostýmoch

    OdpovědětVymazat
  5. Valentýna neslavíme, i když mám kluka..znáš ty kecy "nemiluju tě jen jeden den v roce".. Ale Halloweena mám hrozně ráda a slavili jsme ho s přáteli v maskách, dokonce jsme i dlabali. Bylo to super, takže já osobně bych to neviděla jen z toho komerčního úhlu pohledu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím si to samé jako ty:) Halloween se mi líbí a pro lidi v Americe nebo v Anglii to je určitě skvělý svátek, ale u nás prostě máme dušičky a snad to tak i zůstane:)

    OdpovědětVymazat
  7. Já s tebou naprosto souhlasím, možná,kdyby se to slavilo již od začátku bylo by to jiné,ale já bych to chtěla zažít a bavit se s dětmi a lítat po ulicích a sbírat sladkosti, jak jsi psala,ale ne tady. Prodejci si chtěji jen nahrabat a nahrabat,ale musím říct,že se mi některé párty v tomto stylu líbí a je to sranda

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím s tebou, právě že na ty naše tradiční svátky jako 1.máj se už úplně zapomnělo a místo toho se slaví nějaký navíc komerční svátek - Valentýn. Já bych osobně taky ráda slavila Halloween, každým rokem si dokonce jen tak vymýšlím, že kdyby se slavil, jakou bych asi tak si dala masku. :) Jenže co tady, já bydlím v městě, kde máme nejvíce romských spoluobčanů v celé ČR a chodit tu koledovat je navíc díky panelákům tak či tak nemožné. ;) Lepší by to bylo opravdu v té Americe, ale tam se asi nikdy nedostanu, takže si můžu tak nechat o tom jedině zdát. Ale takovou halloweenskou párty si tady v čr určitě nenechám ujít, nedávno jsem se totiž o takové dozvěděla od kamarádky, že se pořádá v Praze každým rokem, tak se tam určitě vydám. Jinak promiň, trochu jsem se rozjela s tím komentářem, snad jsem tě příliš neunudila. D

    OdpovědětVymazat