čtvrtek 17. prosince 2015

Něco málo o Star Wars, aneb byla jsem na premiéře.

Už jsem dlouho nepsala o nějakém svém filmovém zážitku a vzhledem k tomu, že teď není zrovna moc novinek, tak jsem se rozhodla vám sem dát článek na téma nových Star Wars. Než vůbec začnu mluvit, chci říct, že tenhle článek bude dost pravděpodobně plný SPOILERŮ, které krajní fanoušci nebudou chtít vědět. Já ale nejsem schopná napsat tenhle článek bez toho, abych něco vyzradila. Tudíž čtěte na vlastní nebezpečí. Spoilery začínají až pod perexem. Není to tedy recenze, spíš takový výkec. O ději se toho nedozvíte nic moc podrobného, ale zároveň se dozvíte až moc, tedy na vlastní nebezpečí. Tenhle článek je tedy v podstatě pro lidi, kteří film už viděli nebo pro lidi, kterým jsou Star Wars ukradené a jsou jim jedno velké spoilery.

Včera jsem navštívila půlnoční premiéru film Star Wars: The Force Awakens - tedy Star Wars: Epizoda VII, případně ještě Star Wars: Síla se probouzí. Moje nálada posledních několik měsíců byla ohledně tohohle tématu dosti na houpačce. Když poprvé oznámili, že budou točit nové filmy Star Wars, neměla jsem radost. Nechtěla jsem, aby je točili. Jakožto skalní fanoušek této série jsem byla spokojená s tím, jak příběh skončil Epizodou VI. a měla jsem pocit, že pokud natočí další díl, tak to zničí. Na druhou stranu ale, jakožto skalní fanoušek Star Wars... jsem se zkrátka musela těšit. Vyrostla jsem na tom, můj táta i brácha to zbožňují a já samozřejmě spolu s nimi. Těšila jsem se, přestože jsem se snažila od toho nic nečekat. Když nastal den premiéry, měla jsem náladu, kterou dost dobře vyjadřuje první animace. Těšila jsem se. Snažila jsem se udržet na uzdě, ale sakra, jak jsem se těšila! Nedokázala jsem se netěšit. Když máte k nějaké filmové sérii takový vztah, jako já ke Star Wars, tak to neovládnete, i když se hodně snažíte. Ale stejně jako mají někteří lidé strach, že Fantastickými zvířaty se zničí ta pravá atmosféra Harryho Pottera, stejně tak jsem měla strach, že tenhle film zkazí starou trilogii. Na nové toho není moc co zkazit :D Ne dobře, já mám ráda i novou trilogii, ale ta nejnovější na ni nenavazuje už tak úplně přímo, to je vyloženě vzdálený prequel.


Premiéra každopádně proběhla poměrně ve velkém stylu. Byla tam horda lidí v kostýmech, skuteční nadšenci. Já sice tuhle sérii znám nazpaměť a miluji, ale nikdy to nedošlo tak daleko, abych se převlíkala za rytíře Jedi :D Byla to ale skvělá atmosféra, to rozhodně musím uznat. Jeden z mých životních cílů - mít fotku se Stormtrooperem - se mi splnila, takže už můžu v klidu umřít :D Prosím ale ne dřív, než budou na světě Epizody VIII. a IX. Měla jsem strach, že tam budu v tuhle hodinu usínat, ale nakonec to bylo překvapivě v pohodě. Ale popojedem. Epizoda VII. se odehrává 30 let po konci Návratu Jediho, tedy po konci staré trilogie. Sledujeme příběh další generace lidí žijící v téhle předaleké galaxii. Temná strana opět získává na síle a proti ní se snaží bojovat odboj. A ano, opět se v tomto díle máme setkat se starými známými tvářemi, tedy s Hanem Solem, Lukem Skywalkerem a princeznou Leiou, přestože tito tři již nejsou těmi, kolem kterých se točí hlavní příběh. Víc vám ale už řeknu v celém článku, protože už by to někdo mohl brát jako spoilery. Ještě nevím, jestli vám sdělím i ten hlavní spoiler, ale vzhledem k tomu, jak se k té události stavím, zřejmě ano.


Nebudu vám to tady popisovat vyloženě do detailu. Každopádně hned na začátku jsou nám představeny hlavní postavy. Finn, Stormtrooper, který je sice černý, ale to je tím, že armáda Stormtrooperů už nejsou klony, ale vycvičení vojáci s vymytym mozkem. Finnův výcvik ale selže hned při první akci v terénu, kdy nechce nikoho zabít. Tam se také poprvé setkává s postavou Oscara Isaaca, do které jsem se zamilovala v podstatě okamžitě, jmenuje se Poe Dameron. Jejich osudy se střetnou a vzájemně si pomůžou. Jejich loď však ztroskotá na planetě Jakka, kde se už před tím seznamujeme s mladou dívkou Rey, o které netušíme kdo je, ale je jisté, že s její historií to bude trochu komplikovanější. Také hned na začátku poznáváme droida BB-8, který je naprosto rozkošný. Ano, takže máme tři postavy. Pilot. Stormtrooper a totálně neznámá osoba z planety pokryté pískem. Připomíná nám to už něco? Lehce. Tři lidi. Dva chlapi jedna dívka. No, není to s tím tak jednoduché, ale to tu asi rozebírat úplně nebudu, abych nevykecala úplně všechno. Přestože tenhle článek je psaný především proto, že se potřebuju vykecat, případně pro lidi, co už ten film viděli. V robůtkovi BB skryl Poe část tajné mapy, kterou chce První řád, nová organizace Temné strany síly. Mapa by je měla zavést k poslednímu Jedimu, Lukovi Skywalkerovi. BB se setká s Rey. A oba se setkají s Finnem a tím v podstatě končí taková ta úvodní část, kdy se se všema seznamujeme a přechází se rovnou k akci.


Kdybych řekla, že mě film nebavil, lhala bych. Bavila jsem se, chytil mě, užila jsem si ho. Až do určitého momentu jsem si ho užívala vážně hodně, pak už trochu míň. Protože ať už lidé říkají co chtějí... ten film je zkrátka natočený sakra dobře. Je to dobrej film. Jen by byl mnohem lepší za předpokladu, kdy by člověk neznal staré filmy. Pokud by šel někdo na tehle film bez toho, aby viděl jediný z předchozích dílů, zřejmě by z toho byl mnohem nadšenější, než jsou z toho typičtí fanoušci celé téhle série, jakým jsem právě já. Někteří to prožívají víc, někteří míň, já to prožívám tak nějak středně. Hlavním problémem tohohle filmu je fakt, že je to jedna velká paralela k Epizodě IV. Ano, je to udělané jinak, ten příběh je pozměněný, věci se dějí jinak, jsou tam jiné aspekty příběhu a tenhle film otevírá otázky do budoucna, kvůli kterým budu naprosto nepříčetná čekat dva roky na další díl. Přestože je naprosto zřejmé, že to byl záměr, přijde mi, že tu paralelu vzali až příliš doslova. V podstatě je to Epizoda IV. v bledě modrym, jen s jinýma postavama, trochu jinýma okolnostma a po téměř 40 letech samozřejmě tedy i s lepšíma efektama. Když si projdete hlavní body Epizody IV. v podstatě je všechny najdete i v The Force Awakens. Člověk odcházel z kina s pocitem: "Tohle už jsem párkrát viděla". Ten film je ale v podstatě dobrý. Zábavný, dobře zrežírovaný, dobře natočený, o herectví... se dá polemizovat u některých postav, ale Finn, Rey a Poe mě i bavili, přestože z traileru mi zrovna dvakrát sympatičtí nebyli. Respektive Finn a Rey, Poe v traileru v podstatě nebyl. Ono ani v tom filmu moc nebyl, ale i tak jsem se do něj stihla zamilovat jako před lety do Luka (když mi bylo 5) a později do Hana Sola, když už jsem měla rozum :D A právě proto, že ten film byl dobrý, ale zároveň nebyl, jsem z toho tak hrozně zmatená a vůbec nevím, jak se k tomu mám postavit, jak to mám uchopit.


Dostávám se tedy k hlavnímu spoileru. Na který jsem teda narazila už i při hledání animací, lidi na tumblru umí být vážně svině. Já bych nikomu neřekla, co se tam stalo, pokud by neměl na výběr. Já vám na výběr dala, tudíž jestli tohle čtete, je to vaše věc. Dozvídáme se tedy v podstatě po prvních deseti minutách, že Kylo Ren, jeden z hlavních záporáků, je synem Hana Sola a Leiy. To není ten spoiler, o kterém jsem mluvila, to mi v podstatě ani nepřijde moc jako spoiler, protože jsem to tak nějak čekala od začátku. Buď, že Rey bude jejich dcera, nebo že ten záporák s nima bude mít něco společného. Nevím, jestli to bylo předvídatelné, ale já jsem to tak nějak předvídala. První půlka filmu ale ubíhala vážně skvěle, byly tam dobré hlášky, brali to trochu víc s humorem než ty starší díly, ale nepřišlo mi, že by se tomu vysmívali, spíš to chtěli udělat atraktivnější pro mladší publikum a možná to i trochu osvěžit. To jsem upřímně spíš uvítala, neviděla jsem to nikterak negativně. Byly tam i fajn náznaky toho, kdo teda sakra je Rey... ale potom to šlo tak trochu do kopru. Ta distinkce mezi Epizodou IV a touhle začala mizet stále víc a víc. Užívala jsem si přítomnost Harrisona Forda v roli Hana Sola, bohužel ale již v tomto díle zřejmě naposledy. Ano. V Nové naději umře rukou svého žáka Obi-Wan Kenobi, v tomhle díle zemřel Han Solo rukou svého syna. A ve chvíli, kdy na to došlo... jsem se utvrdila v tom, proč jsem nechtěla, aby tyhle filmy točili.

Už teď mi chybí ta doba, kdy tenhle film neexistoval. Snažím se to popřít, ale nejde to. Viděla jsem ho. Viděla jsem ho a částečně se dá říct, že se mi i líbil, když se odpoutám od toho, že to bylo na stejné brdo, jako Nová naděje. Ani tak mě to nenudilo. Ale na konci Epizody VI. Han Solo žil. A mohl si člověk říkat, jé, to skončilo tak hezky, teď spolu budou žít šťastně až do smrti. Jenže potom vytáhnou The Force Awakens a k tomu v něm ještě Hana Sola zabijou, protože Harrison Ford se v tom dost možná už nechtěl pachtit celý tři díly, přeci jen je to dalších 6 let. A na to já vám řeknu pouze jediné. A podobně se k tomu staví myslím většina fanoušků téhle série.


Má tenhle článek vůbec nějaké vyústění? Vlastně ani nevím. Je to taková smršť mých pocitů, které nedokážu úplně ukočírovat. A nemám z toho radost. Jsem zklamaná? Vlastně ani nevím. Jsem nasraná? ROZHODNĚ. Můžu říct, že se mi to nelíbilo? Vlastně nemůžu. Můžu říct, že se mi to líbilo? Vlastně nemůžu. Mám tedy v hlavě akorát jeden velký obří monstrózní bordel a vůbec nevím, jak se s tím bordlem poprat a jak ho uklidit. Na tu scénu, kdy umřel Han, budu ale myslet ještě hodně dlouho a zřejmě ani nikdy myslet nepřestanu, vždycky si na ní vzpomenu, až se budu koukat na starou trilogii. Ale třeba mě překvapí... třeba... třeba to vytáhou dalšími naprosto bezkonkurenčními díly, třeba přijdou s něčím naprosto novým, co nikdo nečekal, třeba to Han přežil (ha ha, to asi ne) a třeba, třeba, třeba... Na to si musím počkat. Co říci závěrem? Pět věcí.

Zaprvé: Bill Weasley (Domhnall Gleeson) zahrál v tomhle filmu svini poměrně dost věrohodně až psychopaticky :D
Zadruhé: Když si Kylo Ren sundal helmu, bylo to skoro jak crossover s Harry Potterem. Mladej Solo totiž vypadá jak Snape zamlada.
Zatřetí: BB je naprosto výbornej. A ano, já vím, že už jsem to říkala, ale beru ho jako hlavní pozitivum filmu :D
Začtvrté: Stormtroopeři se konečně naučili střílet!!! :-O
Zapáté: Luke tam byl asi tak půl minuty a stejně byl Hamill druhý v titulkách :D

Pokud se mezi vámi najdou nějací fanoušci a už jste film viděli, jak se k němu stavíte vy? Podělte se. Chtěla bych vědět, jestli je na tom někdo stejně, jako já, kromě E. a jednoho náhodného spolucestujícího z nočního autobusu. U nás doma to ještě nikdo jiný neviděl a já měla zkrátka potřebu se z toho vypovídat. Hrozně mě štve, že nedokážu říct, jestli se mi to líbilo, nebo ne, protože se mi to líbilo a zároveň ne. Je to hrozně divný pocit, který mě niterně jakožto obrovského fanouška rve na kusy a je mi z toho smutno. Jsem z toho všeho zkrátka dost rozpačitá.

1 komentář:

  1. Dala jsem si "předsevzetí", že tenhle článek si přečtu, až film taky uvidím - což se stalo včera, takže konečně můžu napsat nějakou reakci. Začnu asi tak nějak obecně. Souhlasím s tím, že tyhle další tři díly jsou dělané spíše pro tu mladou (naši) generaci. Zkrátka chtějí získat nové fanoušky. Na druhou stranu si myslím, že ten, co vůbec neviděl předchozí díly, se nebude úplně chytat. Je třeba znát asi ten základ. Kdo je Luke, Leia, Han Solo, Darth Vader a tak... Trochu mimo mísu - dneska jsem se na to téma bavila se spolužákem, který neviděl žádný z předchozích dílů. "Já vím jenom, že je tam Yoda, Darth Vader a Luke" a já mu říkám "A ještě princezna Leia, to je Lukova sestra - dvojče" "Aha, tak to jsem nevěděl". Takže těžko říct. Šla jsem na to do kina s kamarádkou, která viděla asi jen první dva díly (tím myslím epizodu I a II - s Anakinem ). Občas se mě na něco zeptala, ale chytala se docela dobře. Ale nepochopila třeba tu narážku na ten lis, ve scéně, kde Han a Finn zajmou Phasmu - kterou hrála moje milovaná Gwendoline ♥ Já ji žeru
    Co se samotného filmu týče, tak já musím říct, že jsem nadšená. Ani jednou jsem se nenudila a docela mě překvapilo kolik vtipných momentů tam bylo. Finna a Rey jsem si docela dost oblíbila. Rey je pro mě skutečně badass - hlavně jak letěla s Millennium Falcon (o kterém tvrdila, že je to "rachotina" ), víš ta scéna, kdy zastavila motor, aby Finn mohl sestřelit tu nepřátelskou "loď". BB-8 byl rozhodně úžasný, stejně tak i Poe - toho jsem si taky hned zamilovala ♥ On mi prostě hrozně připomínal Hana Jo a ještě se mi líbila taková ta brejlatá paní v té hospůdce
    Co se týče Kylo Rena, tak mě docela překvapilo, že vlastně v tomhle díle hned prozradili, že je to syn Hana a Leiy (mimochodem bez té masky je to mánička ). Hodně se mi na něm líbilo, že vždycky když se rozčílil tak vytasil ten meč a začal rozbíjet věci kolem Jak malé děcko. Ale taky jsem neocenila fakt, že zabil Hana. V tomhle se ti ani nedivím, že se ti film nelíbil. Mě to taky dostalo. No já si stále naivně myslím, že Hanovi ještě není úplný konec - vždyť přežil horší věci ;) A proto jsem byla hodně ráda, jak mu pak Rey nakopala prdel! O její minulosti jsem s kamarádkou taky diskutovala. Já si nejdřív myslela, že to bude taky dcera Hana a Leiy, ale teď si myslím, že by to mohla být Lukeova dcera - i když to by zase bylo hrozně očividné. To se asi teda dozvíme v dalších dílech.
    Předpokládám, že můj komentář bude zase kilometr dlouhý, ale chtěla jsem se k tomu taky nějak vyjádřit no

    OdpovědětVymazat