pátek 15. ledna 2016

After all this time? Always.

Víc než polovinu svého života miluju svět Harryho Pottera se vším všudy. A stejně jako miliony ostatních Potterheads po celém světě, i já jsem zničená tou nečekanou zprávou o úmrtí herce Alana Rickmana. A to pouhý týden po smrti úžasného Davida Bowieho. Ve stejném věku. Na stejnou nemoc. V rozmezí jednoho týdne. Tenhle rok opravdu nezačal dobře. Vlastně ani nevím, co mám napsat. Řekla jsem si, že nebudu brečet, ale bohužel mi to tak úplně nejde. Proč vlastně? Vždyť jsi ho ani neznala... Ano, neměla jsem tu čest se s ním setkat, ale přesto. Vyrostla jsem na filmech s ním. Dlouhé roky jsem dospívala na filmech, ve kterých dokonale zahrál profesora Severuse Snapea. Viděla jsem i mnoho dalších jeho filmů. Lásku nebeskou, Smrtonosnou past, Královu zahradnici, a další, na které si teď nevzpomenu, ale vím, že jsem jich viděla víc. Dost na to, abych mohla říct, že Alan Rickman byl jedním z mých nejoblíbenějších herců. A nejoblíbenějších lidí v hereckém světě. Všichni, kteří ho znali, o něm mluví, jako o člověku s obrovským srdcem, o skvělém příteli, loajálním, oddaném, a vtipném, úžasném člověku. A já jím věřím. Jednoznačně. Na 100%, že takový byl. Významně se zapsal do mého srdce hlavně díky roli, kterou hrál po léta letoucí. Severus Snape v jeho podání je zkrátka nezapomenutelný.


Víte, nejhorší na tom je, že to byl opravdu šok. Netušila jsem, že je nemocný. Vůbec. Neměla jsem o tom ani ponětí. A najednou mi píše kamarádka, že umřel Alan Rickman a já na ten mobil jen nevěřícně čuměla a doufala, že to je blbej vtip, protože jsem tomu zkrátka nemohla uvěřit. Vím, že je to naivní si myslet, že tu lidé budou ještě desítky let, ale vždyť ani nebyl tak starý, nechápala jsem to. Bylo mu 69 let... A pak jsem si tu zprávu dočetla do konce a zjistila, že umřel na rakovinu. Na zkurvenou rakovinu. Jako David Bowie před týdnem. Nezasloužil si takový konec. Měl umřít v pětadevadesáti stářím. Nejlíp teda ve sto padesáti. "When I'm 80 years old and sitting in my rocking chair, I'll be reading Harry Potter. And my family will say to me, 'After all this time?' And I will say, 'Always.'"Tenhle citát mě zabíjí nejvíc.



Je mi vážně smutno. Včera jsem narazila na jeden krásnej citát. Napsala ho jedna fanynka a týká se toho, jak jsme smutní ohledně smrti lidí, které jsme nikdy nepotkali, ohledně umělců, herců, zpěváků... Thinking about how we mourn artists we've never met. We don't cry because we knew them, we cry because they helped us know ourselves. Přemýšlím o tom, jak oplakáváme umělce, které jsme nikdy nepotkali. Nebrečíme proto, že jsme je znali, ale proto, že nám pomohli poznat sebe samotné. A mně se hrozně líbí a naprosto s ním souhlasím. Myslím na to, jak těžké to musí být pro jeho rodinu a přátele, když ani jeho fanoušci pořádně nemůžou dýchat. S Rimou Horton se znali od jejích 18 a jeho 19 let. Žili spolu od roku 1977. 40 let spolu žili, přes 50 let se znali. Prožili společně dlouhé roky, což se ne všem poštěstí, ale přesto... umřel předčasně. Jenomže jak nám i náš milovaný Severus Snape připomněl v jednom z Potterovských filmů...


Jediné, co můžeme dělat a co bychom měli dělat, jakožto jeho fanoušci, je vzpomínat na něj. Na všechny jeho skvělé role, které si za ta léta zahrál a na to, jaký byl člověk. Bude chybět tisícům, ne-li milionům lidí, ale zároveň nebude zapomenut. Lidé si ho budou pamatovat. Vždycky. Měli by. Dokud na světě budou ještě nějací lidé, kteří budou odkaz Harryho Pottera posílat dál. Já si ho rozhodně pamatovat budu, nejspíš do konce svého života. Kdo ví, kdy přijde. Může to být zítra nebo za sto let. Ale on je jedním z těch herců, kteří byli něčím speciální. Kteří skutečně přinesli do světa filmu a divadla něco výjimačného. A abych vám, kteří jste na tom podobně, jako já, zvedla trochu náladu, pusťte si tohle video. Jistě se u něj zasmějete, i když možná budete cítit tak trochu osten smutku, když si uvědomíte, že zemřel.


Alan Rickman zemřel 14. ledna 2016 obklopen svou rodinou a přáteli, v 69 letech. A já jsem ráda, že odešel právě takhle. Nemyslím tím, že bych byla ráda, že umřel na rakovinu, to ani náhodou, ale že odešel z tohohle světa s vědomím, že má kolem sebe lidi, kteří ho milují. A na celém světě má tisíce a tisíce dalších, kteří oplakávají jeho smrt, protože ví, jak velký a skvělý to byl nejen herec, ale i člověk. Vnesl spoustu radosti do života svých fanoušků, do světa filmu, a do života svých přátel a rodiny. A já jsem neskutečně ráda, že jsem tohohle herce mohla znát alespoň skrze jeho filmy. Pro mě je nezapomenutelný. Nejspíš si budu muset jít pustit nějaký jeho film... Odpočívej v pokoji, Alane Rickmane.

Rest in peace, Alan Rickman. You will be missed. But you will also be remembered.

2 komentáře:

  1. Když jsem tohle viděla včera na netu, taky jsem tomu nemohla uvěřit.. navíc, Alan ani na 69 let nevypadal. Bohužel, tohle je život, čeká to nás každého, ale chápu tě, když tak svět Harryho Pottera miluješ. :( Je to smutná zpráv, ať odpočívá v pokoji.

    OdpovědětVymazat
  2. Čekala jsem, že napíšeš nějaký ten článek. A musím říct, že při jeho čtení jsem měla fakt slzy v očích. Byl to obrovský šok! Stejně jako u Bowieho o tom, že Alan byl nemocný nikdo nevěděl. Nevím, jestli to je dobře nebo ne... Ale prostě tady tím asi skončilo mé dětství. Přesně jak říkáš. Alan doprovázel dětství většiny z nás jako legendární a bravurní Severus Snape. A ve filmech Harry Potter bude prostě žít navždycky! Já jsem s ním kromě těch filmů viděla ještě Sweeneyho Todda, kde jsem zjistila, že umí taky dobře zpívat :) Milovala jsem ho v Lásce nebeské - byť by si jeho postava zasloužila kopanec do zadku on to zahrál tak skvěle, že bys někoho takového chtěla mít za kamaráda :) Co se týče Smrtonostné pasti, tam jsem viděla jen kousek, stejně tak u Robina Hooda. Ale víš co? Úplně mě překvapila jeho role ve filmu Dogma - taková blbost, ale skvělá blbost - kde hrál anděla V podstatě pravou ruku boha!
    Naprosto souhlasím s tím citátem té holčiny. Myslím, že to vystihla úplně přesně. Alanova smrt mi trochu připomíná Robina Williamse. Taky to byl skvělý herec, který byl součástí našeho dětství - zrovna nedávno jsem se koukala na Tátu v sukni a říkala jsem si proč? A stejně jako Alan umřel dřív než musel.
    Rakovina je fakt svině. A neskutečně mě sere skutečnost, jak nás tahle doba nutí kupovat si co nejlepší telefony, každý druhý 6-letý děcko už má v ruce tablet, chceme auta, co se dokáží řídit sami, ale aby někdo vyrobil lék na tuhle nemoc? Ani hovna. A nebo možná už ten lék je, ale byznys je o tom, tahat z lidí peníze...
    Alan byl hvězda a mistr ve svém oboru. A my si ho navždy budeme připomínat ve filmech, které natočil.

    OdpovědětVymazat