středa 1. července 2020

Migrace z blog.cz na blogspot/blogger

So... this is pretty fucking amazing.
Převedeno z domény blog.cz programem blogcz2WP (© Martin Rybenský 2017)

Upřímně, jsem v šoku a beze slov. S otevřenou pustou zírám na to, jak je to vůbec možné. Jak jste si mohli všimnout, pokud znáte můj předchozí a tedy původní blog... Blog se přesunul na tuto adresu. Ráda bych řekla, že všechny články, všechny obrázky, všechny komentáře. Všechno, ale bohužel tomu tak zatím není. Rozhodně tomu tak ale bude velice brzy. Blogger má totiž limit na nahrávání importů na den, takže přesun tohohle blogu bude trvat o něco déle, vzhledem k tomu, že mám asi tak miliardu článků. Konkrétně nějakých 2 200 nebo tak. Což ale není nikterak důležité. Nakonec se to nejspíš totiž podaří uskutečnit. Jak? To je dobrá otázka. A pokud na ni hledáte odpověď, jste tady správně. V tomhle článku vám totiž povím, jak se snadno přesunout na jinou doménu i se svým starým blogem. To je totiž to, co mnohé při přesunu nejvíc odrazuje a co odrazovalo i mě, než jsem zjistila, jak snadné to je. Wow. Jsem pořád v šoku.

Pokud jste členem české blogové komunity, jistě jste začínali, stejně jako já, na platformě s názvem blog.cz. Blog.cz je skvělé místo, kde začít svou blogovou kariéru. "Kariéru". Všechno je tam tak nějak člověku naservírované a předpřipravené a nemusí se s tím upřímně nijak zvlášť srát. Snadno se tam nastavuje design, snadno se píšou články, přidávají obrázky, a... je to zadarmo. Je to zadarmo, takže spousta lidí se zkrátka a dobře kousne a prostě... přetrpí i ty nekonečné chyby, odstávky, nefungující odkazy, chyby serveru a tak dále a tak dále. A těch bylo v posledních několika měsících moc už i na mě. Upřímně. Jsem trpělivý člověk. Bloguju od svých cca 12 let, což znamená, že už delší dobu svého života mám blog než jsem neměla blog a celou tu dobu jsem strávila na blog.cz. Ale i na mě už toho bylo zkrátka moc. Blog.cz blbne už několik měsíců a to tak, že extrémně. Kromě toho vlastně nikdo netuší, jaká bude budoucnost blogu a jestli vůbec přežije moment, kdy již nebude podporován flash. Jenomže... roky života. Roky života jsou v těch článcích, které jsem napsala... a smířit se s tím, že to jednoho dne zkrátka zmizí? Ne. To prostě nejde. Kousnu se a vydržím to.

Nikdy mě nenapadlo, že by mohla existovat možnost, jak se přesunout na jinou doménu bez toho, abych o všechno přišla. Tuto možnost mi otevřela moje milovaná Katie, která bojuje s nefungujícím blogem už několik týdnů. Prozradila mi, že existují celé návody o tom, jak zálohovat blog a jak ho přesunout na jinou doménu, ať už wordpress nebo blogspot aka blogger. A tak jsem trochu zapátrala a našla řešení svého problému.

Tím řešením je člověk jménem Martin, kterému tímto nesmírně děkuji. Děkuji tímto i jeho ženě, která mu problémy blogu popsala a on se rozhodl zkusit přijít s dokonalým řešením. Napsal script, který dokáže stáhnout všechny články včetně obrázků a komentářů do jednoho souboru (případně více, pokud máte fakt hodně hodně hodně článků na blogu). Tento soubor se pak dá jednoduše nahrát na blogspot nebo na wordpress, pro mě jako uživatele jsou to v podstatě tři kliknutí a celý osobní blog je na nové doméně a o něco málo víc kliknutí a víc dní a celý tenhle blog bude na nové doméně. Bude to nový začátek pro K-Stewart-fan, uvidíme, jestli bude pozitivní. Aktuálně mám tedy v plánu zatím vést oba blogy současně s tím, že pokud se mi skutečně podaří přesunout kompletně, tak přestanu na blog.cz úplně působit.

Pokud máte podobný problém a chcete s ním pomoct, určitě koukněte na tuto webovou stránku: https://blog.veruce.cz/migrace-z-blog-cz-na-wordpress/ a vše máte vyřešené do několika hodin. Já jsem úplně nadšená, hrozně moc děkuju, zachránili jste mi život (tedy.... blogy... ale tak, pro mě je to velká část mého života) a zkrátka... wow. Jsem unešená z každého, kdo dokáže nějaký takový program napsat a k tomu vlastně z dobroty duše pomoct československým blogerům, to je prostě úžasné a rozhodně doporučuju všemi deseti.

Zatím se s vámi loučím, doufám, že se brzy uvidíme. Ještě jednou moc děkuju Martinovi a vítejte na staronovém K-Stewart-fan. Obdobný článek už visí i na osobním blogu here.

S láskou vaše, Angie. 

Převedeno z domény blog.cz programem blogcz2WP (© Martin Rybenský 2017) 

2 komentáře:

  1. Ahojky, tak jsem jim také psala, teď jen doufám, že se někdo ozve, protože sama převést blog asi nezvládnu. Moc by mě mrzelo, kdybych přišla o data za posledních 12 let :/

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný dlouhý, ale praktický článek, nebo jak ho popsat �� Já se s tím koncem blog.cz smířila, byť tomu pořád jaksi nevěřím. Realita. Děkuji za tip, asi toho taky využiju, je tu jeden blog, který pro mne hodně znamená, tak bych ho chtěla uchovat...

    OdpovědětVymazat