pondělí 12. prosince 2011

Životopis

Anglická verze - Česká verze
Kristen Jaymes Stewart se narodila 9. dubna 1990 v Los Angeles v Kalifornii. Ke kariéře ve světě filmu se dostala díky svým rodičům. Její otec John Stewart je totiž výkonný producent kanálu FOX a režisér a její matka Jules je scénáristka. Její první rolí ve filmu byla krátká scéna v Disney filmu "Třináctý rok", když jí bylo devět let. O dva roky později se trochu více zviditelnila díky nezávislému filmu "The Safety of Objects". Ale její první velkou rolí - jakože fakt VELKOU - přišla o rok později, kdy byla obsazena do dramatu, které se stalo trhákem, jménem "Úkryt", kde hrála po boku Jodie Foster, Foresta Whitakera and Jareda Leto. Role astmatické dcery Jodie Foster přineslo Kristen velký úspěch a všimla si jí spousta filmových kritiků. Otevřely se jí dveře k dalším projektům. A z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že byla vážně úžasná na to, kolik jí bylo let.

Po té se objevila v dalším napínavém dramatu jménem "Cold Creek Manor" - kde si zahrála dceru Dennise Quaida a Sharon Stone. Následně se objevila v pár dalších menších projektech. Ve filmu pro teenagery s názvem "Chyťte tu holku" nebo v dobrodružném filmu "Undertow". Další důležitá role přišla v roce 2005 a to hned hlavní, ve filmu "Mluv", který je o dívce jménem Melinda, která přestane mluvit po té, co ji na jednom věčírku znásilní. Ve stejném roce se objevila ve sci-fi filmu "Zathura", po té následovalo drama "Nelítostná rasa". Po dalších několika rolích se objevila v roli dospívající dívky v úspěšném životopisném filmu "Útěk do divočiny". Tato role jí vynesla další úspěch. Ve stejném roce si také zahrála ve filmu Mary Stuart Masterson jménem "The Cake Eaters", kde hraje dívku, která trpí Friedreichovou ataxií, což je genetická porucha, která napadá nervový systém, způsobuje pohybové problémy, problémy v řeči a problémy se srdcem. Tato choroba je smrtelná. A Kristen tam byla skutečně vynikající.

Rok 2008 pro ni byl skutečným průlomem. Zahrála si po boku Roberta De Nira v Hollywoodské satiře "Co se vlastně stalo?" a krátce poté přišla role, která jí rozhodně změnila život, ačkoliv její kariéra byla slušně rozjetá už před tím. Kristen získala roli hlavní představitelky ve filmové adaptaci knižní serie Stephenie Meyer - The Twilight Saga. Nikdo nečekal, že to bude mít tak velký úspěch, ačkoliv knihy byly oblíbené už před zfilmováním. Knihy o lásce člověka a upíra... ty zkrátky musely mít fanoušky. Po roli Belly Swan ve "Stmívání" se stala populárnější a také romantickou ikonou pro tisíce teenagerů. Má za sebou ale spousty dalších zajímavých rolí. Hrála v poměrně mnoha nezávislých dramatech, jako třeba "Svět podle Mallory" (Welcome to the Rileys) vedle Jamese Gandolfiniho a Melissy Leo a nebo v road filmu "The Yellow Handkerchief". Kristen byla také obsazena do role mladé Joan Jett v životopisném filmu o slupině "The Runaways" ve stejnojmenném filmu a to v roce 2010. Samozřejmě stále pokračuje v práci na filmech Twilight ságy a na poslední se můžeme těšit v listopadu 2012. Její nejaktuálnějším projektem je momentálně film "Snow White and the Huntsman" (Sněhurka a myslivec), ve které hraje spolu s Charlize Theron a Chrise Hemswortha v titulní roli Sněhurky. Uvidíme, jaké další zajímavé role se dostanou do její filmografie.

0 komentářů:

Okomentovat